Ενστάσεις από συνδικαλιστές στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου που ρυθμίζει το πλαίσιο των διαδηλώσεων συνεχίζεται και σήμερα στην επιτροπή της Βουλής με την ακρόαση φορέων.

Από τους δώδεκα φορές που είχαν κληθεί το «παρών» έδωσαν οι έξι εκφράζοντας προβληματισμό για διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως στην ύπαρξη υπεύθυνου για τις πορείες αλλά και στις νομικές συνέπειες που αυτός θα έχει αν προκληθούν επεισόδια και ζημιές σε μια πορεία.

Γ. Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ): Δεν είναι επαρκής η παρουσία Εισαγγελέα

«Υπάρχουν φαινόμενα που μπορεί κάποιος να τα καταδικάσει αλλά δεν θα πρέπει αυτό να οδηγεί σε στέρηση δικαιωμάτων. Δεν έχει γίνει πραγματική και σε βάθος διαβούλευση έχει αγνοηθεί πλήρως ο κοινωνικός διάλογος. Θα έπρεπε να γίνει διάλογος ανάμεσα στα κόμματα την κοινωνία την κυβέρνηση και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις . Αν δεχόμασταν τέτοιες ευθύνες ως επικεφαλής πορειών που λέει το νομοσχέδιο θα ήμασταν ισόβια φυλακή. Δεν είναι καθόλου επαρκής η παρουσία εισαγγελέα για την ακύρωση μιας πορείας. Θα πρέπει να γίνει σε βάθος διάλογος».

 

Γ. Πάϊδας (ΑΣΕΔΥ): Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει σχέση με επεισόδια

 

«Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει σχέση με επεισόδια και εντάσεις. Το θέμα του άρθρου 8 για τους περιορισμούς πρέπει να το δούμε και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει τις προϋποθέσεις για επιβολή περιορισμών. Θα είναι ένας αστυνομικός ένας εισαγγελέας θα είναι και οι δυο μαζί; Πως θα ορίζουν αν θα καταλάβουμε μέρος του οδοστρώματος ή ολόκληρο το οδόστρωμα; Μπορεί να υπάρχει προβοκάτσια για να πληγεί ο υπεύθυνος της συγκέντρωσης. Παραδείγματος χάρη αν αυτός είναι της ΑΔΕΔΥ μετά θα τρέχει να ξεμπλέξει στα δικαστήρια με τις μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του. Πρέπει να το προσέξετε κι αν γίνεται να το αφαιρέσετε. Δεν γίνεται οργανωτής να φέρεις τις πλάτες του τις ευθύνες για όποιο επεισόδιο ή για όποια άλλη καταστροφή γίνει. Θα είμαστε συνέχεια στα δικαστήρια και θα βάλουμε υποθήκη και την περιουσία της οικογένειας μας»

Γ. Γερακαράκος (ΠΟΕΣΥ): Όλοι έχουν ίσα δικαιώματα

 

Οι πολίτες είτε διαδηλώνουν είτε όχι έχουν ίσα δικαιώματα. Το νομοσχέδιο θεωρεί τον διαδηλωτή οιονεί ύποπτο. Θα ήταν χρήσιμο να προβλέπεται εμπλοκή της εισαγγελίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι υπηρεσίες ασφαλείας και τροχαίας θέλουν ενίσχυση για να μην κατηγορούνται από τους πολίτες όταν κλείνουν οι δρόμοι.

Γ. Κατσιαμάκας (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας): Το υπουργείο τολμά

 

Θετικό που συζητείται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που ήταν ταμπού για πολλές δεκαετίες, το υπουργείο προστασίας του πολίτη τολμά να φέρει ένα νομοσχέδιο που βάζει κανόνες και όχι απαγορεύσεις

 

Πιο σκληροί κατά του νομοσχεδίου ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων αλλά και ο πρόεδρος των υπαλλήλων του Επισιτισμού στην Αττική.

Δ. Κουμπούρης (Πανελλήνια Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ): Απαράδεκτο νομοσχέδιο

 

«Απαράδεκτο και τρομοκρατικό το νομοσχέδιο, μεγάλα συμφέροντα απαιτούν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Το ιερό πεζοδρόμιο και οι αγώνες των εργαζομένων έδωσαν τη δυνατότητα για προάσπιση δικαιωμάτων και για νίκη επί δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο τρομοκρατεί αυτούς που θα παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις και στους αγώνες. Προσπαθεί να μας φορτώσει όλον τον ποινικό κώδικα. Το νομοσχέδιο θα το καταργήσει στην πράξη το εργατικό και το λαϊκό κίνημα».

Γ. Στεφανάκης (Συνδικάτου επισιτισμού τουρισμού και ξενοδοχείων Αττικής): Αθλια προσπάθεια της κυβέρνησης

 

Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να μπει στην διαδικασία συζήτησης για το πως θα του επιβάλλει η συγκεκριμένη ή η επόμενη κυβέρνηση τον τρόπο που θα διεκδικήσει θα αγωνιστεί και θα παλέψει. Είμαστε εργαζόμενοι στον επισιτισμό στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια. Χιλιάδες από μας είναι εποχικοί. Σε αυτό το διάστημα που η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο αντιμετωπίζουμε την πιο σκληρή πλευρά της πολιτικής, καλούμαστε να ζήσουμε με 9 € την ημέρα και θα πάρουμε την άδεια από αυτόν που μας καταδίκασε σε αυτή την κατάσταση για να διαδηλώσουμε για την αξιοπρέπειά μας; Αυτό μας λέει η Νέα Δημοκρατία; Κανένας εργαζόμενος δεν δέχεται αυτή την άθλια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, η προσπάθεια αυτή θα μείνει στα χαρτιά στα χαρτιά εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα και σήμερα δεν θα μπούμε σε κανένα διάλογο να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο, οργανώνουμε άμεσα μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ