Έντονες αντιδράσεις επιμελητηρίων για τους αποφοίτους των κολεγίων

Την οξύτατη αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  (ΓΕΩΤΕΕ) προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας στη Βουλή, με την οποία τμήμα του υπουργείου (το ΑΤΕΕΝ) θα αναλάβει την αρμοδιότητα της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ ως παραρτήματά τους. Την αρμοδιότητα έχουν τώρα τα επιμελητήρια.

Eπιμελητήρια όπως το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και το ΟΕΕ πρέπει εντός μηνός να εγγράφουν πτυχιούχους μηχανικούς, οικονομολόγους, λογιστές κ.λπ. χωρίς αξιολογική διαδικασία εκ μέρους τους. Η τροπολογία αφορά και τους φυσικοθεραπευτές.

Το υπ. Παιδείας απάντησε στις επικρίσεις λέγοντας ότι η Ευρ. Επιτροπή, με έγγραφό της από 20/11/2020, ανέφερε ότι έπρεπε να προχωρήσει σε ρύθμιση προς συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι υπάρχουν καταγγελίες που δείχνουν ότι οι αιτήσεις για αναγνώριση δεν απαντώνται από τα επιμελητήρια για περισσότερο από ένα έτος. Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κων. Κόλλιας δήλωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, καθώς η ρύθμιση θεωρείται αντισυνταγματική. «Γιατί η κ. Κεραμέως επέλεξε να καταθέσει την τροπολογία εκπρόθεσμα στο σχετικό ν/σ; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η τροπολογία;» ρωτούν οι πρόεδροι του ΟΕΕ, του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, Κων. Κόλλιας, Γ. Στασινός και Σπ. Μάμαλης, αντίστοιχα, σε κοινή τους δήλωση.

Ειδικότερα, η δήλωση αναφέρει: «Η αιφνιδιαστική κίνηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να περάσει στο “και πέντε” και από την πίσω πόρτα την τροπολογία, που ισοπεδώνει τα πτυχία των Ελλήνων οικονομολόγων, μηχανικών, γεωτεχνικών και άλλων επιστημόνων αποδεικνύει το λάθος αυτής της απόφασης. Η κ. Κεραμέως επιλέγει, χωρίς πρότερη διαβούλευση και παρά τις συνεχείς πιέσεις μας για διάλογο, να δώσει την αρμοδιότητα σε ένα τμήμα του υπουργείου Παιδείας (ΑΤΕΕΝ), να αποφαίνεται για το αν το πτυχίο του οποιουδήποτε κολεγίου, αμφιβόλου επιστημονικής επάρκειας, μπορεί να αναγνωριστεί ως ισοδύναμο με τα πτυχία και τα διπλώματα τόσο των ελληνικών πανεπιστημίων όσο και εγνωσμένης αξίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού. Να θυμίσουμε στην κ. Κεραμέως ότι οι επιστημονικοί φορείς είναι οι κατεξοχήν αρμόδιες δημόσιες αρχές για τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα όπως είναι το επάγγελμα του μηχανικού, του οικονομολόγου, του γεωτεχνικού κ.ά.». Και προσθέτουν: Και είναι απορίας άξιο γιατί η υπουργός Παιδείας επιλέγει αυτή την ισοπεδωτική λογική απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Ακόμη χειρότερα, επιλέγει να επικαλεστεί την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν για να αλλάξει τη νομοθεσία για την αναγνώριση προσόντων. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, και να το υπενθυμίσουμε στην κ. Κεραμέως: Η επιλογή των διατάξεων και του περιεχομένου τους αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του υπ. Παιδείας και ουδεμία σχέση και ανάμειξη έχει σε αυτό η Ευρ. Επιτροπή. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η υπουργός προχωράει σε τροπολογία, η οποία αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα; Γιατί επέλεξε να την καταθέσει εκπρόθεσμα στο σχετικό νομοσχέδιο; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας; Εκτός εάν η κ. Κεραμέως θέλει να χτίζονται σπίτια, να υπογράφονται ισολογισμοί, να ελέγχονται φορολογικά εταιρείες από αμφιβόλου επάρκειας “επιστήμονες”».

Σε προσωπική του δήλωση, ο κ. Στασινός ανέφερε ότι «αποτελεί ντροπή να κοροϊδεύει το υπουργείο τους βουλευτές και τους πολίτες. Η τροπολογία αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του υπ. Παιδείας και δεν έχει καμία σχέση η Ευρ. Επιτροπή – ούτε η σχετική κοινοτική οδηγία. Πάει πολύ τώρα το υπουργείο να κουνάει το δάχτυλο στους επαγγελματικούς φορείς. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Και χρειάζεται και φιλότιμο…». Από την πλευρά του, ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι «είναι απορίας άξιο γιατί η κ. Κεραμέως επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση χωρίς να μας καλέσει να συζητήσουμε, όταν έχουμε επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση για την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος». Τέλος, και η Σύνοδος Πρυτάνεων εξέφρασε τη διαφωνία της σε ρύθμιση που κατατέθηκε προς ψήφιση, σύμφωνα με την οποία οι απόφοιτοι των ΙΕΚ θα μπορούν με κατατακτήριες εξετάσεις να εισάγονται στα ΑΕΙ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ