Επιφυλάξεις από τους ειδικούς για τα νέα μέτρα στους εμβολιασμένους

Τι λένε οι ειδικοί για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους εμβολιασμένους

Ενστάσεις διατυπώνουν οι ειδικοί όσον αφορά την απόφαση να αρθούν τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους.

Ειδικότερα, με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δίνονται στους εμβολιασμένους περισσότερες ελευθερίες όσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, παρέχοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ πανδημίας.

Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

«Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά στους μικτούς χώρους διασκέδασης, θα ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί εξήγησε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ από το προσεχές Σάββατο και για 15 ημέρες οπότε θα ξανασταθμιστούν και θα απλοποιηθούν για να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τους πολίτες.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμη το τέλος των lockdown, ακόμα και των τοπικών. Αυτό σημαίνει ότι δε θα ισχύει πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μια τη νύχτα στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ δε θα ισχύει και η απαγόρευση της μουσικής.

«Υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους – Δίνουν λάθος εντύπωση»

«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000», είπε ο κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA

«Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν το σύστημα υγείας, κινδυνεύουν, χάνουν τις ζωές τους. Στις μονάδες έχουμε και ένα 10% εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη αυτή οδήγησε στο να υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολιασμού», συνέχισε.

«Λάθος το μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία»

«Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δε θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται, και αυτοί μεταδίδουν, έστω σε μικρότερο ποσοστό. Αλλά είναι σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία. Είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση αυτό που γίνεται. Ελπίζω η κυβέρνηση να δει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Να μη δοθεί λάθος μήνυμα ότι όλα έχουν τελειώσει και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ας κάνουμε υπομονή», είπε ακόμα.

«Φοβάμαι για αλαλούμ στα κέντρα διασκέδασης»

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε και αυτός την ανησυχία του για το καθεστώς ελευθερίας για τους εμβολιασμένους που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. «Φοβάμαι ότι με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα, θα επικρατήσει αλαλούμ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Ο κ. Παυλάκης παράλληλα τόνισε πως με 40% ανεμβολίαστους στην Ελλάδα «δεν υπάρχει φοβερή προστασία», ενώ εκτίμησε πως ο χειμώνας χωρίς εμβολιασμούς και μάσκες αναμένεται δύσκολος.

 

Ο καθηγητής δεν έκρυψε μάλιστα τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε από το τραπέζι των μέτρων τα τοπικά lockdown: «Το να διακηρύσσεις ότι δεν θα γίνουν lockdown είναι μονομερής αποκλεισμός, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός επισήμανε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας ενώ έχουμε καθημερινά 2-3 χιλιάδες κρούσματα και 30 θανάτους, λέγοντας ότι «ο τερματοφύλακας δεν λέει ότι έσωσε δυο γκολ και επομένως πάει να ξεκουραστεί, πρέπει πρώτα να λήξει το ματς».

 

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να φέρουν έξαρση κρουσμάτων»

 

Eνστάσεις για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

 

Η κ. Λινού είπε ότι οι ενστάσεις αφορούν αρχικά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα μέτρα και αρχικά θα έπρεπε να παρουσιαστούν ως παραίνεση για τους ανεμβολίαστους και στη συνέχεια ως επιβράβευση των εμβολιασμένων. Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι δεν πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και κυρίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση της μάσκας.

 

Η κυρία Λινού αφού παρατήρησε ότι οι περιορισμοί που αφορούν θέματα υγείας δεν μπορεί να είναι θέμα ποινών, εξέφρασε τον φόβο της ότι μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί μέσα στις 15 ημέρες που θα επαναξιολογηθούν να έχουμε μια έξαρση κρουσμάτων.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ