Στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το ΕΣΥ στην κρίσιμη "μάχη" κατά του κορωνοϊού. Ποια είναι όμως, η διαδικασία της επιστράτευσης των πρώτων 206 γιατρών και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν;
"Οι 206 γιατροί έχουν ήδη επιλεγεί. Είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και ηλικίας κάτω των 60 ετών" είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι "η επίταξη υπηρεσιών είναι για έναν μήνα και με υπουργική απόφαση θα ορίζεται το ύψος της αποζημίωσης γι' αυτούς τους ιατρούς για αυτόν τον μήνα. Θα λάβουν την αποζημίωση του Επιμελητή Β΄ με τον βαθμό του οποίου θα ενταχθούν στο σύστημα".
Οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν δικαίωμα να διατηρήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους ενώ καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ, συνεπώς δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου (ασθενή ή συγγενών του), όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Πώς γίνεται η επιστράτευση
Μόλις ολοκληρωθεί το τύπωμα των φύλλων "πορείας" αυτά θα επιδοθούν από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους Συλλόγους των οποίων αποτελούν μέλη μέσα σε 24 ώρες. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο όπου θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς και η ώρα και η ημερομηνία. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια, ενώ κινείται παράλληλα η διαδικασία του αυτοφώρου. Οι γιατροί θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δικαίωμα εξαίρεσης έχουν εκείνοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (σωματικής ή ψυχικής). Αυτό όμως θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.
Διαβάστε επίσης:
Το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε «επιστράτευση» γιατρών στην Αττική