Εξαφανίζονται τα φάρμακα από την αγορά

Newsroom
Newsroom

Ελλείψεις σε πάνω από 400

Χωρίς προηγούμενο είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα που παρατηρούνται στη χώρα μας, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.

Αυτή την εποχή, έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων -όπως επισημαίνουν- περισσότεροι από 400 κωδικοί και σκευάσματα.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) τα φάρμακα αυτά ξεπερνούν τα 400.

“Παρά τις επανειλημμένες αναφορές μας στους υπεύθυνους, η κατάσταση με τις ελλείψεις των φαρμάκων δεν έχει προηγούμενο. Αυτή την εποχή εμφανίζονται ελλείψεις σε πάνω από 400 φάρμακα (…) Παρόλη την δραματική κατάσταση, κανένας αρμόδιος δε συγκινείται”, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ελλείψεις υπάρχουν σε σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως:

παυσίπονα

αντιπυρετικά

αντιπηκτικά

εισπνεόμενα για το αναπνευστικό

αντιδιαβητικά

αντιβιοτικά κ.α.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως δίνουν καθημερινή μάχη για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα για τους ασθενείς.

«Ψυχορραγεί» και ο ΙΦΕΤ

Μέσα σε όλα υπολειτουργεί και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), θυγατρική του ΕΟΦ, που είναι επιφορτισμένο με το έργο της κάλυψης της αγοράς από τα φάρμακα που δεν έχουν κυκλοφορήσει ή έχουν αποσυρθεί από την χώρα.

Η περικοπή κονδυλίων για τον ΙΦΕΤ φέρνει σε δυσχερή θέση τους ίδιους τους ασθενείς, όπως λένε οι φαρμακοποιοί της Αττικής:

“Να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις των φαρμάκων που εισάγει το ΙΦΕΤ, θυγατρική του ΕΟΦ και επομένως υπό Κρατικό έλεγχο, είναι πρωτοφανείς. Τι περιμένει η πολιτεία για να πάρει μέτρα;”, καταλήγουν οι φαρμακοποιοί της Αττικής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ