Εξαρση ιικού φορτίου με «έκρηξη» θανάτων και «παρέλαση» κρουσμάτων κορωνοϊού

 Εξαρση ιικού φορτίου με «έκρηξη» θανάτων και «παρέλαση» κρουσμάτων κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε εκτάκτως σε συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές για covid και non covid κλίνες

Συναγερμός από την αυξητική τάση στους επιδημιολογικούς δείκτες για τον κορωνοϊό κατά τα τελευταία 24ωρα, καθώς ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε εκτάκτως σε συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές για covid και non covid κλίνες για τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, επεκτείνει τη συνεργασία του  Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος υπέγραψε σήμερα συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία (1) είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις (4) στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

 

 

Συγκεκριμένα, οι παρακάτω ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19:

 • Διακόσιες (200) κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη.
 • Είκοσι (20) κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στο Βόλο
 • Τριάντα (30) κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα.

Επίσης, για  non Covid ασθενείς, οι παρακάτω κλινικές διαθέτουν:

 • Η ιδιωτική κλινική στο Βόλο, δέκα (10) κλίνες και δυο (2) κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
 • Η ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, τριάντα (30) κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις (4) κλίνες ΜΕΘ.
 
 

Σε ποιες περιοχές ακυρώθηκαν οι παρελάσεις

Η άσχημη επιδημιολογική εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα οδήγησε σε ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στην Πέλλα, την Πιερία, την Ημαθία, το Κιλκίς, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι μαθητικές παρελάσεις ακυρώθηκαν, με αποφάσεις των τοπικών αρχών, όπως και στη Θεσσαλία.

«Έκρηξη» θανάτων και «παρέλαση» κρουσμάτων

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν ψηλά σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Στην Ελλάδα καταγράφονται 63 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 387 διασωληνωμένοι ασθενείς. Τα νέα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 3.651.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

 • Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.651, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
 • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 728.210 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
 • Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.882 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
 • To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.09 (95% ΔΕ: 0.99 - 1.24)
 • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.770 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 387 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 79.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς covid

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 331 (85.53%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 56 (14.47%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.299 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή -5.75%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 241 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Οι έλεγχοι για κρούσματα

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 6.953.248 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 18.364.536 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 198.839 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 26 Οκτωβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 45.631.451 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Από τα 2.633.602 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο, έχουν καταγραφεί 131.159 θετικά αποτελέσματα.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 26 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 162 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 17.355 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 516 θετικά (2.97%).

Ο χάρτης της διασποράς κρουσμάτων

χάρτης διασποράς covid Ελλάδα

πηγή: ΕΟΔΥ

 

Σε υψηλά επίπεδα είναι τα κρούσματα στην Αττική με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 721 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Αναλογικά με τον πληθυσμό ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα ειδικά στη Θεσσαλονίκη που καταγράφονται 602 νέες μολύνσεις, ενώ ανησυχία προκαλεί και η Λάρισα με 245 νέα κρούσματα.

 

 

Δείτε επίσης

Υπ. Υγείας: Σύμπραξη με ιδιώτες για την παροχή κλινών

Στο «κόκκινο» ακόμη πέντε περιοχές - Δείτε τον νέο επιδημιολογικό χάρτη στην Ελλάδα

Στις ηλικίες 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων κορωνοϊού

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ