Εξαρθρώθηκε η σπείρα που «χτύπησε» δύο ΑΤΜ στην Ηλεία

Newsroom
Newsroom

«Ξέπλεναν» τα χρήματα σε video clip και τζόγο

Το ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς» από τις 24 Οκτωβρίου για την κοινή δράση της σπείρας κακοποιών που «χτύπησαν» σε δύο ΑΤΜ στην Ηλεία αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας επιβεβαίωσε χθες η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που «κρυβόταν» πίσω από τις διαρρήξεις των ΑΤΜ.

Η εφ. «Πατρίς» επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την προανάκριση για την ταυτοποίηση και αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποίησε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ είχε επίσης είχε αναφερθεί πως οι κακοποιοί εντόπιζαν συγκεκριμένα Α.Τ.Μ. παλαιού τύπου, εγκατεστημένων κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και σε χώρους εκτός καταστημάτων τραπεζών, τα οποία συνήθως εφοδιάζονται με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι εξορμήσεις τους προς την επαρχία ξεκινούσαν από την Αττική, ενώ χρησιμοποιούσαν για την προσέγγιση του στόχου και τη διαφυγή τους το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Για να αποκτήσουν πρόσβαση στις κασετίνες φύλαξης των χρημάτων χρησιμοποιούσαν τροχούς κοπής μετάλλων και ισχυρά εκρηκτικά.

Όπως έγραψε και η εφ. «Πατρίς», οι αστυνομικοί του ΥΔΕΖΙ, παρατήρησαν μεταξύ άλλων και την κοινή σωματοδομή των τριών δραστών στις περισσότερες περιπτώσεις, που είχε καταγραφεί από κάμαρες ασφαλείας, ενώ κατά διάρκεια των διαρρήξεων φορούσαν λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες. Στην συνέχεια πυρπολούσαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, όπως συνέβη χαρακτηριστικά στην Ανδραβίδα, το Αίγιο και τη Μεσσηνία ή τους τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες, όπως συνέβη στην ανατίναξη του ΑΤΜ στη Δίβρη.

σπείρα ΑΤΜ

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιασθεί 10 περιπτώσεις εκρήξεων μηχανημάτων ανάληψης σε Εύβοια, Βοιωτία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία, καθώς και 7 κλοπές οχημάτων, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται στο ποσό των 710.000 ευρώ.

Στην Αττική η σύλληψή τους

Η επιχείρηση για τον τερματισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας στην περιοχή του Καματερού, και αφού οι κακοποιοί είχαν προβεί σε ακόμη μία διάρρηξη ΑΤΜ στην περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 2ας Δεκεμβρίου τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας ως ορμητήριο οικία σε περιοχή του Καματερού, αφαίρεσαν όχημα από την περιοχή του Ναυπλίου με το οποίο μετέβησαν σε περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, όπου διέρρηξαν ΑΤΜ αφαιρώντας το ποσό των 198.515 ευρώ και διέφυγαν, εγκαταλείποντας κατά τη διαδρομή τους το όχημα αυτό. Τα μέλη της οργάνωσης εντοπίστηκαν από αστυνομικούς κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν εντός του ορμητηρίου και συνελήφθησαν.

Έκλεβαν αυτοκίνητα και επέλεγαν επαρχιακές πόλεις

Μάλιστα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ταυτοποιήθηκαν, ηλικίας 26, 27 και 28 ετών εφορμούσαν από περιοχές της Αττικής και μετέβαιναν στις επαρχιακές πόλεις με κλεμμένα αυτοκίνητα.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως «επιχειρησιακά» για να μεταβούν σε επαρχιακές πόλεις. Αφού προσέγγιζαν τον στόχο τους, με χρήση τροχού κοπής μετάλλων και προκαλώντας έκρηξη με στέρεες εκρηκτικές ύλες, αποκτούσαν πρόσβαση στις κασετίνες φύλαξης χρημάτων τις οποίες αφαιρούσαν αυτούσιες ή μόνο το χρηματικό ποσό που περιείχαν.

Όπως ανέφερε σε επίσημες δηλώσεις του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν προκλητικά πολυτελή βίο, τον οποίο επιδείκνυαν με κάθε ευκαιρία τόσο στις καθημερινές τους συναναστροφές όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ «ξέπλεναν» τα παράνομα κέρδη τους δαπανώντας υπέρογκα ποσά μέσω της μουσικής βιομηχανίας ή μέσω στοιχηματισμού σε καζίνο.

O τράπερ που συνελήφθη ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης
O τράπερ που συνελήφθη ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης

 

Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν στο σπίτι στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν τόσο για τη κλοπή των οχημάτων όσο και για τη διάρρηξη των μηχανημάτων ανάληψης, όπως 1,5 κιλό εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητές, πολεμικό τυφέκιο τύπου M16, πιστόλι, πυραγωγό σχοινί, εξοπλισμός αφαίρεσης οχημάτων, μεταλλικός τροχός κοπής, διαρρηκτικά εργαλεία, σπρέι χρώματος, ρουχισμός, φακοί κεφαλής, κινητά και κλειδιά οχημάτων, αλλά και το χρηματικό ποσό των 206.570 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται γνωστός τράπερ, ο οποίος είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές με την εμπλοκή του σε άλλη σπείρα που διέπραττε διαρρήξεις σε ΑΤΜ, το 2021.

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εκρήξεις, παραβάσεις σχετικά με εκρηκτικές ύλες και όπλα, πλαστογραφία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι περιπτώσεις των ΑΤΜ στην Ηλεία

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «χτύπησαν» δύο ΑΤΜ και στην Ηλεία το μήνα Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο σημειώθηκε στην Ανδραβίδα στις 3.15 τα ξημερώματα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου.

Οι κινήσεις των δραστών, που καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, έδειξαν ότι έσπασαν πρώτα την είσοδο του καταστήματος με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο SUV Peugeot 3008, ανατίναξαν με εκρηχτικά χαμηλής ισχύς το μηχάνημα ανάληψης, ωστόσο δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τις κασετίνες με τα χρήματα. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν σε αγροτική περιοχή στο Τραγανό, περίπου ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από το σημείο της επίθεσης όπου και εγκατέλειψαν το λευκό SUV βάζοντάς του φωτιά για να εξαφανίσουν κάθε τους ίχνος.

Η ομάδα των «τριών» βρίσκεται πίσω και από την απόπειρα διάρρηξης του ΑΤΜ στη Δίβρη, τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Οκτωβρίου. Εκεί, ανατίναξαν το μηχάνημα ανάληψης αλλά όπως και στην Ανδραβίδα έφυγαν με άδεια χέρια, καθώς λόγω της έκρηξης τα χρήματα καταστράφηκαν, ενώ η διαφυγή τους έγινε από επαρχιακή οδό στη νότια πλευρά της Αχαΐας, στα σύνορα με την Ηλεία.

Πηγή: patrisnews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ