«Εξπρές Σάμινα»: Το ναυάγιο που συγκλόνισε την Ελλάδα

Newsroom
Newsroom

22 Χρόνια από το τραγικό Ναυάγιο με τους 81 νεκρούς

Σαν σήμερα εκτελέστηκε το μοιραίο δρομολόγιο του «Εξπρές Σάμινα», στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, που είχε ως κατάληξη μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς.

Το επιβατηγό – οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) «Εξπρές Σάμινα» της εταιρείας Minoan Flying Dolphins (σήμερα Hellenic Seaways) ήταν ένα φεριμπότ κλειστού τύπου που εκτελούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος με τελικό προορισμό τους Λειψούς.

 

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2000 το «Εξπρές Σάμινα» φεύγει από τον Πειραιά με 533 άτομα, εκ των οποίων τα 472 ήταν επιβάτες και οι υπόλοιποι 61 το πλήρωμα.

Στις 22.12, ενώ το πλοίο πλησιάζει το λιμάνι της Παροικιάς στην Πάρο με ανέμους 8 μποφόρ, 2 μίλια ανοικτά της Πάρου, προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων στις νησίδες «Πόρτες» με συνέπεια να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του, μήκους περίπου τριών μέτρων, στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευσταθείας, το νερό να κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου, παίρνοντας γρήγορα κλίση προς τα δεξιά.

Σε μόλις 25 λεπτά βυθίστηκε.

Το ξημέρωμα αποκάλυψε το μέγεθος της τραγωδίας. 81 νεκροί. Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην Ελλάδα έπειτα από εκείνη του «Ηράκλειον» (250 νεκροί) που βυθίστηκε στη Φαλκονέρα! Και σ’ εκείνους τους 81 νεκρούς που πνίγηκαν, προστίθεται και ο λιμενάρχης της Πάρου που δεν άντεξε η καρδιά του και έπεσε νεκρός από έμφραγμα το ίδιο βράδυ, ενώ και ο πλοιοκτήτης, έναν μήνα μετά «κυνηγημένος» από τις Ερινύες βούτηξε από τον 6ο όροφο των γραφείων της Εταιρίας του: 83 νεκροί και δεκάδες οικογένειες βυθισμένες στο πένθος.

Με αφορμή τα 22χρονια από τη ναυτική τραγωδία, τελέστηκε σήμερα μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως των θυμάτων.

Σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

samina

nauagio

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ