Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε μετά τον εντοπισμό του δεύτερου κρούσματος στη χώρα

Newsroom
Newsroom

Και οι δύο φορείς της νόσου που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιβηρική Χερσόνησο

Το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενισχύοντας την ανησυχία πολλών για έξαρση της ασθένειας στη χώρα μας, ανάλογη με αυτή που παρατηρείται σε αρκετές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός».

Ο Οργανισμός ανέφερε πως θα σταλεί γενετικό υλικό στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στην Ελλάδα και αφορά σε ασθενή 47 ετών (ο πρώτος είναι ένας 59χρονος άνδρας που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»).

«Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση», σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Και οι δύο φορείς της νόσου που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδικότερα.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα χθες ο Οργανισμός, εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι στα αμερικανικά CDC διαψεύδουν την ιδέα ότι ο ιός της Ευλογιάς των Πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα, υποστηρίζοντας ότι ο ιός συνήθως μεταδίδεται μέσω της απευθείας φυσικής επαφής με ασθενή.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από αναπνευστικά σταγονίδια που αποβάλλονται από έναν μολυσμένο ασθενή που έρχεται σε φυσική επαφή με άλλο άτομο, είπαν.

Αλλά δεν μπορεί να παραμείνει στον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί που δίνουν από μικρές έως ελάχιστες πιθανότητες η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε πανδημία όπως συνέβη με τον κορωνοϊό.

«Έχουμε εμβόλια και φάρμακα που λειτουργούν. Δεν έχουμε φόβο, δεν θα γίνει πανδημία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μιλώντας στο Mega ενώ και ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για μικρή μεταδοτικότητα.

«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της Mega.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, καθησυχάζοντας.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την ευλογιά των πιθήκων

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα και η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας.
 

Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

 

α. Στενή προσωπική επαφή,

β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά,

γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού).

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος, κυρίως σε παλάμες, πέλματα, γεννητικά όργανα, προκαλώντας πόνο.

Η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική και υποστηρικτική ενώ αντιικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την ευλογιά θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: το tecovirimat (εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς σε ενήλικες και παιδιά) και τα brincidofovir και cidofovir.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα νόσου, όμως ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατασταλμένα άτομα). Στις χώρες της Αφρικής η θνητότητα κυμαίνεται μεταξύ 1-10%. Στις άλλες χώρες δεν έχει καταγραφεί θάνατος.

Ένδειξη μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της ευλογιάς για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Μπορεί να γίνει όμως εμβολιασμός σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση. Επίσης, προληπτικά μπορούν να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Η Ελλάδα αναμένει την προμήθεια εμβολίων της ευλογιάς (κοινής) μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού όπως έγινε και με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

 

Δείτε επίσης

Επιβεβαιώθηκε δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Συναγερμός και στη χώρα μας για την ευλογιά των πιθήκων: Ενημέρωση κάθε Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ

Πηγή: CNN Greece

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ