Φάμελλος: Χρειάζεται πολιτική βούληση και ισχυρή πολιτεία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Newsroom
Newsroom

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα.

Συνέντευξη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα, βιώνουμε μία τραγωδία. Η κατάσταση είναι χειρότερη από τη χθεσινή που ήταν χειρότερη από την προχθεσινή. Κάθε μέρα δυστυχώς οι πυρκαγιές εξελίσσονται και χειρότερα. Έχουμε στην Αττική σε πολλά σημεία μεγάλο πρόβλημα, στον Ασπρόπυργο και στη Φυλή, αλλά και μέτωπα στη Βοιωτία, στην Εύβοια, και σε πολλές περιοχές ακόμα της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, φαίνεται ότι είναι στον Έβρο και στη Ροδόπη, όπου η φωτιά έχει κυκλώσει εδώ και μέρες την Αλεξανδρούπολη και στα δυτικά της έχει βγει πλέον στη θάλασσα, όπου η πολιτική προστασία ενημερώνει για εκκένωση με θαλάσσια μέσα! Και σήμερα έχουμε μέτωπα δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον από χθες, ενώ εξακολουθεί ένα πολύ μεγάλο μέτωπο μέσα στη Δαδιά που πλέον έχει καταστρέψει πλήρως τον πυρήνα του προστατευόμενου δάσους ολοκληρώνοντας την περυσινή οικολογική καταστροφή», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στη δημοσιογράφο, Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Πρόσθεσε πως στη Δαδιά έχει πλέον καταστραφεί ένα μοναδικό παγκόσμιο κεφάλαιο, ένα προστατευόμενο οικοσύστημα και οι φωλιές των αρπακτικών πτηνών και αποδεικνύεται ότι όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις από πέρυσι δεν έγιναν πράξη. «ακόμα ένα λάθος μετά την κατάργηση των διοικήσεων των φορέων των προστατευόμενων περιοχών που νομοθετήθηκε το 2020. Το πάθημα δεν έγινε μάθημα και βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλους κινδύνους. Δυστυχώς τώρα πλέον απειλούνται πολλές κατοικίες, ενώ έχουμε και πολλά θύματα, ανθρώπινες απώλειες. Στον Έβρο φαίνεται ότι η πυρκαγιά οδεύει ανεξέλεγκτη και δυτικά προς τη Ροδόπη όπου υπάρχουν και άλλα μέτωπα από χθες, έχουμε συνεχείς εντολές εκκένωσης και υπάρχει και ένα σοβαρό το πρόβλημα συντονισμού και ένας πανικός ο οποίος επικρατεί ακόμα και στη διαχείριση των εθνικών οδών. Αυτό που επείγει για τον Έβρο και τη Ροδόπη είναι η ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης και πρέπει να γίνει επείγον αίτημα ενίσχυσης από το εξωτερικό!».

Σχολίασε ότι, αν και ο κος Μητσοτάκης προχώρησε σε πολλές δηλώσεις και υποσχέσεις, δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των ακριτικών περιοχών. «τελικά οι ακρίτες δεν είναι ασφαλείς. Αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες δεν είναι αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης. Όταν έχεις φτάσει να κινδυνεύει και να είναι κλειστό δύο ημέρες το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο στην βόρεια Ελλάδα δεν παρέχεις ασφάλεια στους Εβρίτες. Δεν υπάρχει ετοιμότητα και δεν έχουμε λάβει κανένα μάθημα. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κύριος Μαρινάκης, είπε ότι είναι πρωτοφανή αυτά που ζούμε. Πράγματι είναι πρωτοφανές να υπάρχει τέτοια ανεπάρκεια μπροστά σε μεγάλες φυσικές καταστροφές και, αν είναι όλα τα φαινόμενα πρωτοφανή, προς τι οι δηλώσεις ετοιμότητας του κ. Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου; Όταν η κυβέρνηση εξαντλείται στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, σήμερα βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο αδιέξοδο».

«Η χώρα μας δεν μπορεί να έχει μια κυβέρνηση η οποία θα έρχεται εκ των υστέρων να ρίχνει τις ευθύνες πάντα σε έναν εξωτερικό κίνδυνο, όπως είναι το μέγεθος των φυσικών καταστροφών και να αρκείται σε μία συγγνώμη», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για σοβαρότατο έλλειμμα στις δράσεις πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και στην ενίσχυση της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος κατά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Ρόδο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Υπάρχει σοβαρή έλλειψη στελέχωσης και των δασαρχείων και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και παλαιωμένος εξοπλισμός. Δεν μπορεί τα νεότερα πυροσβεστικά οχήματα στη Ρόδο να είναι 15ετίας. Και δεν μπορεί να μην υπάρχει στελέχωση στην πολιτική προστασία, όπως μας ενημέρωσε και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και ο δήμος Ρόδου. Οι 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική είναι ένα τεράστιο νούμερο. Ο κύριος Κικίλιας έφτασε κατόπιν εορτής, μετά το τραγικό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, να ανακοινώσει 500 προσλήψεις. Πέρα από τον επικοινωνιακό και άκαιρο χαρακτήρα της ανακοίνωσης, ο αριθμός αυτός είναι και απολύτως αναντίστοιχος με τις ανάγκες, ιδιαίτερα όταν έχουμε τουλάχιστον δυόμισι χιλιάδες εκπαιδευμένους καταρτισμένους και μάχιμους εποχικούς δασοπυροσβέστες, οι οποίοι θα απολυθούν τον Οκτώβριο. Όταν το Υπουργείο κλιματικής κρίσης που συντονίζει την πολιτική προστασία δεν έχει οργανόγραμμα μετά από δύο (2) χρόνια, το Υπουργείο που συστάθηκε για να καλύψει τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες στις μεγάλες πυρκαγιές της Ευβοίας, της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Αττικής το 2021, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους».

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε πως ακόμη συζητάμε για την απουσία λύσεων από την κυβέρνηση στα παλαιά προβλήματα της πολιτείας, δηλαδή προσλήψεις πυροσβεστών, στελέχωση της πολιτικής προστασίας, εξοπλισμό πυρόσβεσης, κλπ. ενώ έχουμε νέα προβλήματα που δεν είναι άλλα από το μέγεθος και την οξύτητα των φυσικών καταστροφών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Εδώ τίθεται πλέον ένα νέο ερώτημα αν η επιστήμη αξιοποιείται από την πολιτεία και αν υπάρχει σχέδιο για αυτές τις μεγάλες κρίσεις. Χρειάζεται ένας νέος υψηλότερης ποιότητας και επιστημονικής πληρότητας σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας. Για αυτό και για την ανθεκτικότητα και προσαρμογή της κοινωνίας και της οικονομίας ζητήσαμε τον Ιούλιο και ζητάμε και τώρα από τον κύριο Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε για να είναι θωρακισμένη και επαρκής η πολιτεία για να μπορεί να εξασφαλίσει τον πολίτη».

Υπογράμμισε επίσης τις δύο (2) βασικές λανθασμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που οδηγούν, όπως είπε, στην ανεπάρκεια και άρα στην ανασφάλεια της κοινωνίας: «το πρώτο έλλειμμα είναι πως κυβέρνηση θεωρεί ότι αντί να κάνει πολιτική πρέπει να κάνει επικοινωνία. Όμως δυστυχώς η πραγματικότητα τη διαψεύδει και έρχεται με ένα τραγικό τρόπο να επιβεβαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί δεν θέλουμε να υποφέρουν οι πολίτες. Δεν θέλουμε να χάνονται περιουσίες, δεν θέλουμε να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον. Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επενδύσει σε μία ισχυρή πολιτεία. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς είναι μία αδύναμη πολιτεία και οι ιδιωτικοποιήσεις. Για παράδειγμα στην υγειονομική πολιτική που αποδείχθηκε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτεία στον COVID-19, στην ενεργειακή πολιτική που αποδεικνύεται ότι χρειάζεται δημόσιος έλεγχος, στην πολιτική προστασία, στη διαχείριση των δασών η κυβέρνηση επιλέγει την ιδιωτικοποίηση αντί για την ισχυροποίηση της πολιτείας. Εδώ λοιπόν υπάρχουν δύο (2) διαφορετικές πολιτικές επιλογές».

Ερωτηθείς τέλος αν συμμερίζεται την εκτίμηση, το φόβο ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της πολιτικής προστασίας είπε: «Λαμβάνουμε πολλά τέτοια μηνύματα. Ο κύριος Σκυλακάκης έχει ήδη μιλήσει για αξιοποίηση «ιδιωτών» στην αποκατάσταση-αναγέννηση των δασών. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να δοθούν οι δασικές εκτάσεις σε ιδιωτική διαχείριση. Έχουμε ακούσει επίσης κατά καιρούς από κυβερνητικά χείλη και για ΣΔΙΤ Πολιτικής προστασίας ή ΣΔΙΤ έργων προστασίας από καταστροφές. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη, διότι φαίνεται πλέον σε όλη την Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια, ότι μόνο μια ισχυρή πολιτεία μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα καινούργια, μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, τις μεγάλες νέες αβεβαιότητες που έχουμε μπροστά μας. Σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγιση της ΝΔ, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει για μία ισχυρή έξυπνη, στελεχωμένη και ανθρώπινη πολιτεία, η οποία θα μπορεί να στηρίξει την κοινωνία απέναντι σε αυτές τις πολύ μεγάλες αβεβαιότητες».
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ