Γενικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση καταστροφών κατά την μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων

Γενικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση καταστροφών κατά την μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων

Καταρτίστηκε απο την ΓΓΠΠ

Ένα ακόμα Γενικό Σχέδιο, το πρώτο που αφορά στην αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων από οδικά και σιδηροδρομικά ατυχήματα κατά την μεταφορά επικίνδυνων υλικών, καταρτίστηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έρχεται να προστεθεί σε άλλα έξι σχέδια, πού έχουν ήδη ολοκληρωθεί και είναι έτοιμα να λειτουργήσουν αν χρειαστεί.

Το νέο Σχέδιο αποτελεί την «1η Έκδοση Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας ατυχημάτων κατα την Οδική και Σιδηροδρομική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων", σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ADR/RID, οι οποίοι είναι ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Σκοπός του σχεδίου, όπως έγινε γνωστό από την ΓΓΠΠ, είναι να προσδιορίσει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας όλων των φορέων που εμπλέκονται στη δρομολόγηση δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση συμβάντων και ατυχημάτων κατά την οδική και σιδηροδρομική μεταφορά επικινδύνων εμπορευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό παρέχει συντονιστικές οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό φορείς για την εφαρμογή του, κατά το μέρος που τους αφορά και εμπλέκονται. Το συγκεκριμένο σχέδιο ενεργοποιείται και εφαρμόζεται οποτεδήποτε εκδηλωθεί περιστατικό διαρροής, πυρκαγιάς ή/και έκρηξης κατά τη διάρκεια της οδικής και σιδηροδρομικής μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (π.χ. βουτάνιο).

Το Σχέδιο ενεργοποιείται αυτόματα μόλις η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερωθεί σχετικά με το περιστατικό από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα (κατόπιν επιβεβαίωσης της κλήσης).

Την σύνταξη του σχεδίου επιμελήθηκε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ σε συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη εφαρμογή του.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, στο πλάισιο του νέου νόμου για την Πολιτική Προστασία, είχαν εκπονηθεί τα Γενικά Σχέδια "Ιόλαος" για τις δασικές πυρκαγιές, "Δάρδανος" για τις πλημμύρες, "Εγκέλαδος" για τους σεισμούς, "Τάλως" για τα ηφαίστεια, "Ηράκλειτος" για μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα, το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον σχεδιασμό και την διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ