ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργία: Πρώτη θέση για την Ελλάδα στην προστιθέμενη αξία

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την προστιθέμενη αξία από τη γεωργία σε ευρωπαϊκές χώρες

Γεωργία
Photo Credits: @Tom via Pixabay

Στην κορυφή της προστιθέμενης αξίας στη γεωργία της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στην έκδοση «Βασικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή τροφική αλυσίδα – Έκδοση 2025», που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο από την Eurostat, παρακολουθώντας την πορεία των τροφίμων μας από το αγρόκτημα στο τραπέζι.

Η έκδοση καλύπτει ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της μεταποίησης, της διανομής, του διεθνούς εμπορίου, της κατανάλωσης και των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Η προστιθέμενη αξία από τη γεωργία

Το 2024, η προστιθέμενη αξία από τον γεωργικό κλάδο της ΕΕ ανήλθε στο 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ποσοστό υψηλότερο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από ό,τι το 2009.

Ο λόγος της προστιθέμενης αξίας του γεωργικού κλάδου προς το ΑΕΠ ήταν σημαντικά υψηλότερος στην Ελλάδα (3,2%), τη Ρουμανία (2,5%) και την Ισπανία (2,3%) από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ.

 

Image
γεωργία

 

Η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Κροατία κατέγραψαν τους επόμενους υψηλότερους λόγους, όλες στο 1,8%. Σε 12 χώρες της ΕΕ, η προστιθέμενη αξία του γεωργικού κλάδου αντιπροσώπευε λιγότερο από 1,0% του ΑΕΠ, με τους χαμηλότερους λόγους να καταγράφονται στο Λουξεμβούργο και τη Μάλτα (και οι δύο 0,2%).

Μεταξύ 2009 και 2024, ο λόγος της γεωργικής προστιθέμενης αξίας προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε 15 χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα (αύξηση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων), η Λετονία (αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων) και η Ισπανία (αύξηση 0,5 ποσοστιαίων μονάδων) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, διαβάζουμε στο ot.gr.

Αντίθετα, το σχετικό βάρος του γεωργικού κλάδου μειώθηκε απότομα στη Ρουμανία (μείωση 2,2 ποσοστιαίων μονάδων), τη Βουλγαρία (μείωση 1,4 ποσοστιαίων μονάδων), τη Μάλτα και την Κροατία (και οι δύο μειώθηκαν κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση