Γεραπετρίτης: Γίνονται προκαταρκτικές συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Newsroom
Newsroom

Τι ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας στον «Guardian».

Τις μυστικές διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που έχει η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους 13 μήνες με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον «Guardian».

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Οι συνομιλίες είναι σε προχωρημένο στάδιο και… ναι, έχω συναντήσει τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τον τελευταίο χρόνο γίνονται μυστικές συναντήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, στο κεντρικό Λονδίνο.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, βρέθηκε για πρώτη φορά στην πρεσβευτική κατοικία το Νοέμβριο του 2021, όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Λονδίνο για να συναντήσει τον -τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας- Μπόρις Τζόνσον.

Οι επαφές του Όσμπορν με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, έγιναν στο Λονδίνο, μέσα στο 2021 και το 2022. Το τελευταίο ραντεβού έγινε στις 13 Οκτωβρίου στην πρεσβευτική κατοικία, όπου συνομιλητής του Όσμπορν ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Έχουμε συμφωνήσει στο 90% των εκκρεμοτήτων, αλλά παραμένει ένα κρίσιμο 10%. Είναι δύσκολο να καλύψουμε τη διαφορά, αλλά όχι ακατόρθωτο. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Τους επόμενους μήνες θα φανεί αν αυτή είναι αρκετή για να επιτευχθεί συμφωνία», σχολίασε ελληνική πηγή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ