Για πέμπτη μέρα καίγεται η Δαδιά, μάχη με πολλά μέτωπα σε Ηλεία και Λέσβο

Newsroom
Newsroom

Για ενδείξεις εμπρησμού στην Ηλεία έκανε λόγο ο Τ. Θεοδωρικάκος

Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα που απασχολούν -κυρίως- τις πυροσβεστικές δυνάμεις για ακόμη ένα 24ωρο, ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες φωτιές στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης, η εικόνα στο δάσος της Δαδιάς, το οποίο καίγεται για πέμπτη μέρα.

Κατακαίγεται για πέμπτη ημέρα το δάσος της Δαδιάς
 
Στον Έβρο, για δεύτερη φορά, το βράδυ της Κυριακής ζητήθηκε η εκκένωση της Δαδιάς, το δάσος της οποίας κατακαίγεται εδώ και πέντε ημέρες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, έχει δυναμώσει ο αέρας στο νότιο τμήμα του δάσους της Δαδιάς, κοντά στο χωριό Λευκίμμη, όπου βρίσκεται ένα από τα κύρια μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς. Στην περιοχή υπάρχει πυκνός καπνός αλλά και εστίες φωτιάς που κατά διαστήματα δυναμώνουν και υψώνονται φλόγες.

ασ
Φωτογραφία Eurokinissi από το Δάσος της Δαδιάς 

Η μάχη είναι δύσκολη τόσο για τις επίγειες όσο και για τις εναέριες δυνάμεις. Μάλιστα, ο βόρειος άνεμος δυσκολεύει ιδιαίτερα την κατάσταση, με αποτέλεσμα να κατευθύνει την πυρκαγιά προς τα νότια.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παραμένει άθικτη η ζώνη Α1 προστασίας της φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% της περιοχής που κάηκε παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

dadia_ethniko_parko

Μάχη σε δύο μέτωπα στην Ηλεία

Μάχη σε δύο μέτωπα εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις στην Ηλεία. Η εικόνα της φωτιάς, ώρα με την ώρα, είναι όλο και καλύτερη καθώς οι προσπάθειες των πυροσβεστών όλο και εντείνονται προκειμένου να κατασβήσουν το μέτωπο, πριν αυτό πάρει ξανά διαστάσεις.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, υπάρχουν μικρά ενεργά μέτωπα κυρίως σε χαράδρες, χωρίς να απειλούν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μάλιστα, αναφέρει ότι «πάμε πολύ καλά».

Παράλληλα, έντονη είναι η παρουσία των εναέριων μέσων στην περιοχή, καθώς επιχειρούν δύο ελικόπτερα τύπου Ericsson, τέσσερα Air Tractors, τρία Canadair, δύο ελικόπτερα Mi8 καθώς και δύο ελικόπτερα Agusta Βell από την Αυστραλία.

sa
Φωτογραφία Eurokinissi από τη φωτιά στα Κρέστενα 

Ανησυχία επικρατεί για την πυρκαγιά στην Ηλεία λόγω των ανέμων που ενδεχομένως θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται πως στην περιοχή των Κρεστένων, έφτασε περίπου στις 11:00 τη Δευτέρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ενδείξεις εμπρησμού και μία σύλληψη

Ειδικότερα, για ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», σήμερα στα Κρέστενα, όπου νωρίτερα ενημερώθηκε για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Μάλιστα, όπως τόνισε, «έχει ήδη πραγματοποιηθεί η σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό στην Ηλεία, λέγοντας:

«Τις τελευταίες 20 ημέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη μια σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί στη Δικαιοσύνη».

 

Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, τον Δήμο, την Περιφέρεια και ιδίως για τις αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές να βρουν τους ενόχους αυτών των εμπρησμών και να τους παραδώσουν στη Δικαιοσύνη».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φωτιάς, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο «για σκληρή μάχη των 180 ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των 120 στελεχών της Ελληνικής αστυνομίας, αλλά και των Γερμανών πυροσβεστών που συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, ώστε να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».

«Χάρη στην αποτελεσματική προσπάθεια όλων δεν έχει χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε κατοικίες» επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσέθεσε: «Δίνεται μια πολύ σκληρή μάχη για να αντιμετωπιστεί και αυτή η πυρκαγιά. Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τους 180 άνδρες της ΠΥ και τα 120 στελέχη της ΕΛΑΣ, οι οποίοι σε στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με την τοπική αυτοδιοίκηση, αγωνίζονται για να σταματήσουν τις φλόγες, να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων».

Ενεργοποίηση Copernicus για την Ηλεία

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής των Κρεστένων της ΠΕ Ηλείας, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γγ Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή των Κρεστένων της ΠΕ Ηλείας, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Δύο τα μέτωπα και στη Λέσβο

Δύο είναι τα πύρινα μέτωπα που απασχολούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λέσβο, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά.

Σήμερα, οι δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Βρίσα και Σταυρό. Ευτυχώς, δεν υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να φτάσει στον οικιστικό ιστό, όπως μεταδίδει το OPEN.

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει αφήσει πίσω της σημαντικές καταστροφές και συγκεκριμένα στα Βατερά οι ζημιές είναι μεγάλες, τόσο σε σπίτια όσο και σε επιχειρήσεις.

 

 

 

Δείτε επίσης:

Ενισχύθηκαν οι άνεμοι σε Ηλεία και Λέσβο - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ