«Γίνε σε τέσσερις εβδομάδες ο ήρωας που θα αλλάξει το μέλλον»

«Γίνε σε τέσσερις εβδομάδες ο ήρωας που θα αλλάξει το μέλλον»

Online εφαρμογή για την κλιματική αλλαγή

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Νοεμί από τη Ρουμανία αποφάσισε να φτιάξει έναν μικρό λαχανόκηπο με τους γείτονες, εντόπισε επικίνδυνα σημεία για τους ποδηλάτες, μεταποίησε τα ρούχα της δίνοντάς τους μια νέα εικόνα και επιδιόρθωσε το χαλασμένο πλυντήριο. Έψαξε, ακόμη, πάροχο για πράσινη ενέργεια, ώστε να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού της και συμμετείχε σε διαμαρτυρίες και τοπικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή. Καταγράφοντας αυτές της τις ενέργειες, η Νοεμί έχει συγκεντρώσει, μέχρι στιγμής, 7.143 πόντους, τους περισσότερους στην online ηλεκτρονική εφαρμογή «Change the future», που λειτουργεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

   Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν πολίτες, ομάδες και δήμοι από δέκα ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συγκεντρώσει ως τώρα συνολικά 191.668 «πόντους αλλαγής».

   «Το εργαλείο "Change the future" έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον ήρωα που θα αλλάξει το μέλλον και καλεί τους πολίτες να γίνουν σε τέσσερις εβδομάδες αυτός ο ήρωας, συλλέγοντας 735 πόντους, την επίδοση που σηματοδοτεί το "άριστα". Η βάση του είναι περισσότερο η θετική συμπεριφορά και ως εκ τούτου δεν δίνεται βραβείο και ο χαρακτήρας του δεν είναι ανταγωνιστικός. Βασίζεται στην καλή πίστη του καθενός ότι δηλώνει την αλήθεια και τον προσκαλεί για τέσσερις εβδομάδες να υλοποιήσει μία ή περισσότερες δράσεις. Μπορεί -για παράδειγμα- να κάνει έναν λαχανόκηπο ή να πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά του. Κάθε εβδομάδα που υλοποιεί μια περιβαλλοντικά φιλική ή μια πράσινη δράση παίρνει κάποιους πόντους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μηχανικός χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης στην Ανατολική ΑΕ, (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης), Δήμητρα Κυριακοπούλου.

   Με αφορμή την ενεργοποίηση της εφαρμογής και για την Ελλάδα, η ίδια αναφέρει ότι στις 24 προτεινόμενες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα ψώνια από τις τοπικές αγορές και τα τοπικά μικρά καταστήματα, η επένδυση των χρημάτων των πολιτών σε τράπεζες που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η παραγωγή μπύρας ή άλλων προϊόντων στο σπίτι, η διοργάνωση συναντήσεων για την ανταλλαγή προϊόντων, η ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών, ο συνεπιβατισμός και η μείωση της χρήσης πλαστικού.

   Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η δράση έχει πολλαπλασιαστική δύναμη και χαρακτηρίζεται από ευγενή άμιλλα, όταν συναγωνίζονται μεταξύ τους ολόκληρες ομάδες, ή ακόμη και δήμοι, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Γερμανίας. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία προέκυψε στη Ρουμανία, η οποία επίσης συμμετέχει μαζί με τις υπόλοιπες εννιά χώρες στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Άλλαξε την ισχύ - Δυνάμωσε την αλλαγή» (Change the power - (em)power to change). Συγκεκριμένα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της απαγόρευσης εκδηλώσεων, διοργανώνονται προκλήσεις μέσω facebook, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να «ανεβάζουν» εκεί τον τρόπο που επέλεξαν και τη δράση που υλοποίησαν για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

   Η εφαρμογή είναι ελεύθερη για χρήση στην ιστοσελίδα https://www.change-the-future.eu/gr, ενώ το κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Άλλαξε την ισχύ - Δυνάμωσε την αλλαγή», στο πλαίσιο του οποίου ενεργοποιήθηκε, στοχεύει στην ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των στόχων για το περιβάλλον, της ενίσχυσης της κριτικής σκέψης και της αλλαγής της συμπεριφοράς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ