Γκ. Μαγιορκίνης για «Νόσο X»: «Πιθανότερο να είναι ζωονόσος - Δεν υπάρχει έτοιμο εμβόλιο αν δεν γίνει κλινική δοκιμή»

Newsroom
Newsroom

Τί είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης σχετικά με τη νόσο Χ.

«Οι πανδημίες έρχονται ξανά και ξανά, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ζει ο πλανήτης συνέχεια και για το λόγο αυτό τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι έτοιμα», είπε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου, ώστε να «οχυρωθούμε» και να είμαστε έτοιμοι. «Πρόκειται για μια άσκηση επί χάρου έτσι ώστε αν έρθει η πανδημία να είμαστε έτοιμοι».

Ο καθηγητής παρομοίασε τη νόσο Χ με τους σεισμούς σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα γίνει «ωστόσο τα κτίρια τα χτίζουμε με βάση αντισεισμικούς κανόνες. «Έτσι πρέπει να ετοιμάσουμε και το σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα, αν υπάρχουν πληροφορίες για την προέλευση της φονικής νόσου, ο κ. Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι παραμένει άγνωστο ωστόσο το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια «ζωονόσο που βρίσκεται στα ζώα εκατομμύρια χρόνια, με τα χρόνια προσαρμόζεται καλύτερα και μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Τί είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης σχετικά με τη νόσο Χ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ