Σχολιάζοντας το ρόλο που πρέπει να έχει ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, ο Χάρης Δούκας ανέφερε: «Η αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι πρέπει να ξαναμπεί στην πρώτη γραμμή καθώς είναι συνταγματική η επιταγή της αυτονομίας της. Για αυτό και στην προσπάθεια που κάνω να είμαι πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο αυτοδιοικητικό κομμάτι, την αποκέντρωση στην πράξη, ώστε και η ξεχασμένη περιφέρεια να μπει στο επίκεντρο. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία, διότι, πηγαίνοντας κανείς στην Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών, βλέπει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ήταν κάποιος δήμαρχος και υποψήφιος πρόεδρος, ενδυναμώνοντας το θεσμό της αποκέντρωσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θεωρώ συνεπώς ότι αυτή η διεκδικητική προσπάθεια που γίνεται, ενισχύει και τον ρόλο μου ως δημάρχου, γιατί μπορώ, ακόμη περισσότερο να παλέψω για τα προβλήματα της Αθήνας αλλά και συνολικά των δήμων της χώρας».
Σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, σημείωσε: «Βλέπω μία πολύ μεγάλη ζεστασιά, μία σπίθα στα μάτια του κόσμου και νομίζω ότι είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα συμμετοχικό σοκ στις 6 του Οκτώβρη. Κρίνοντας από τον κόσμο και τη διάθεση που έχει, πιστεύω βαθιά ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα είναι και εν δυνάμει πρωθυπουργός της χώρας. Λέω συνέχεια ότι το «εγώ» τελείωσε, το «εμείς» κάνει τη διαφορά, και για αυτό και πιστεύω πάρα πολύ στις ομάδες».
Αντιπαραθέτοντας το μοντέλο ηγεσίας που προκρίνει, σε σχέση με αυτό της σημερινής κυβέρνησης τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης πρόκρινε την «ενός ανδρός αρχή» και το επιτελικό κράτος. Συγκεντρώνω πόρους, δυνάμεις και εξουσία. Αφυδατώνω την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν θέλω τους αυτοδιοικητικούς πρωταγωνιστές, αλλά επαίτες. Εγώ λέω το ακριβώς αντίθετο: Ότι πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε, να δίνουμε ρόλο, λόγο και ευθύνη σε όλους. Το εφήρμοσα στην πράξη καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχουμε 26 δημοτικούςσυμβούλους, με χαρτοφυλάκιο, ευθύνη και παρέμβαση. Αποκεντρώνω τη λήψη αποφάσεων και τις αρμοδιότητες, και αυτό θέλω να κάνω και στο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε στελέχη και απλούς πολίτες που θέλουν να μπουν, να συμμετέχουν, γι’ αυτό και έχω ένα διαφορετικό μοντέλο ηγεσίας. Στη δική μου προσέγγιση, θέλω ένα συμμετοχικό μοντέλο ηγεσίας, στο οποίο όλοι να αισθάνονται ότι συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν τις εξελίξεις».
Σχετικά με το σε ποιους απευθύνεται ανέφερε: «Κάνω ένα κάλεσμα, το οποίο θέλω να απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες, που αξιακά πιστεύουν στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στη λογοδοσία, και θέλουν να μπουν σε μία προσπάθεια για να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση η χώρα. Και επιθυμώ να έρθουν σε αυτήν την προσπάθεια, στρατιώτες στην πρώτη γραμμή, στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, και όχι στρατηγοί. Τους θέλουμε δίπλα μας».
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ότι έλαβε sms για την προεκλογική εκστρατεία του κ. Δούκα,σχολίασε: «Χρησιμοποιούμε το μητρώο με τα ονόματα όσων συμμετείχαν σε εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι το μητρώο, το οποίο έχουμε και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες. Εκτός αν μας κρύβει κάτι ο κ. Γεωργιάδης, έχει ψηφίσει ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή και έχει δώσει το κινητό του».
Για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Ό,τι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ είναι εσωτερικό θέμα του και δεν θέλω να τα σχολιάσω. Εμένα η προσέγγισήμου είναι καθαρή και θεωρώ ότι η χώρα χρειάζεται μία ριζική αλλαγή κατεύθυνσης. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης. Δεν αρκεί απλώς να αλλάξουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να κάνουμε μεγάλες ρήξεις, τομές και ανατροπές με τα οικονομικά συμφέροντα και τις ελίτ. Για αυτό γυρίζω όλη την Ελλάδα, πλατείες και χωριά, για να δυναμώσω το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, και να καταστεί μια ξεκάθαρη επιλογή προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου».
Για τις δημοσκοπήσεις τόνισε: «Εγώ βλέπω στις δημοσκοπήσεις κάτι που με αγχώνει πάρα πολύ. Η ακροδεξιά και τα κόμματα του λαϊκισμού αποτελούν το δεύτερο κόμμα αν τα αθροίσετε. Για αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για το χώρο μας, για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να σηκώσει ανάστημα. Και να πω και κάτι άλλο. Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για τη συνεργασία και να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και σε ένα κλειστό γραφείο και σε ένα διάδρομο. Όλα αυτά ακριβώς είναι που γυρίζουν τον κόσμο μακριά από την πολιτική και τους πολιτικούς, διότι δεν απαντάμε στα προβλήματά του».
Τέλος, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια: «Υπάρχει ένα καρτέλ στην ενέργεια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί, δυόμιση χρόνια τώρα να έχουμε την υψηλότερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ πρέπει να θυμηθεί το Δέλτα, ότι δηλαδή είναι Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Να επιτελεί το ρόλο της, να ασκεί δημόσια πολιτική, που σημαίνει να προσπαθεί να κρατάει χαμηλά τις τιμές -γνωρίζει η κυβέρνηση την διοίκησή της- και όχι να σέρνει το χορό της ακρίβειας. Έχω προτείνει εδώ και πάρα πολύ καιρό το περίφημο “πλαφόν στη λιανική”. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές δημιουργούν υπερκέρδη και εμείς είμαστε μπλεγμένοι στα τιμολόγια. Και όποιος έχει επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο, επειδή του αρέσει το πράσινο, τον πλήγωσε γιατί είναι το πιο ακριβό. Άρα, πρέπει εδώ να υπάρξει ένα όριο».