Χρήματα από τον προϋπολογισμό ζητά το ΥΠΕΝ για να καλυφθεί η «τρύπα» των ΥΚΩ

Newsroom
Newsroom

Πρόκειται για μια «τρύπα» περίπου 300 εκατ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο ταμείο και απειλεί να εκτροχιάσει την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Το ΥΠΕΝ έχει απευθύνει αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα του ταμείου που αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, όπως δήλωσε χθες σε συνέδριο η υφυπουργός ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Πρόκειται για μια «τρύπα» περίπου 300 εκατ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο ταμείο και απειλεί να εκτροχιάσει την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με το newsit.gr

Ενδεικτικό είναι ότι από τον Απρίλιο του 2023 ο ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει ένα μόνο ποσοστό από τις αποζημιώσεις που πρέπει οι προμηθευτές να λαμβάνουν σε μηνιαία βάση για τις ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές βάζουν χρήματα από την τσέπη τους και ανακτούν μόλις το 60-65% των ποσών που δικαιούνται.

Για «ωρολογιακή βόμβα» στη ρευστότητα της αγοράς έχουν άλλωστε μιλήσει επανειλημμένα οι προμηθευτές ρεύματος, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεση λύση για να μη χειροτερέψει το φαινόμενο.

Βασικό ερώτημα πλέον είναι ποιες δυνατότητες έχει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει αυτή την τρύπα, δεδομένων και των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι διασυνδέσεις των μη διασυνδεδεμένων νησιών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ρίξουν το κόστος των ΥΚΩ για τους καταναλωτές και να βοηθήσουν τη συνολική κατάσταση.

Ο διαχειριστής προβλέπει μια μείωση συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ ως το 2050 μέσω των τριών νέων καλωδίων που θα συνδέσουν Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων που δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το ηπειρωτικό σύστημα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ