«Χρυσάφι» θα κοστίσει το φετινό πασχαλινό τραπέζι

«Πολυτέλεια» η εξόρμηση στο χωριό

«Χρυσάφι» θα κοστίσει στους πολίτες το φετινό πασχαλινό τραπέζι αλλά και η επίσκεψη στο χωριό για τον εορτασμό της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, αφού τόσο οι τιμές των εδεσμάτων όσο και αυτές της βενζίνης θα βρίσκονται στο «κόκκινο».

Οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν «βαθιά» το χέρι στη τσέπη, να ετοιμάσουν εορταστικό τραπέζι με λιγότερα προϊόντα ή ακόμα και να ξεχάσουν οποιαδήποτε σκέψη για έξοδο από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού τα έξοδα θα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα και όπως λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά περίπου 15%, χωρίς να συμπεριληφθεί η αξία του οβελία. Για την τιμή του τελευταίου υπάρχουν πολλά σενάρια και πολλές παράμετροι, οι οποίες τα καθορίζουν. Ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ θεωρεί ότι η τιμή του σε σχέση με πέρυσι θα είναι αυξημένη κατά περίπου 25% - 30% και σημειώνει ότι θα πρόκειται για αισχροκέρδεια, αν το κόστος του ξεπεράσει τα δώδεκα ευρώ το κιλό.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της βενζίνης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, αναμένει τις ημέρες του Πάσχα να συνεχίσουν να κινούνται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή, μεταξύ 1,90 και 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη.

«Βρήκαν ευκαιρία και αύξησαν τα πάντα»

Για εκμετάλλευση της κατάστασης από την πλευρά παραγωγών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις, κάνει λόγο ο κ. Τσεμπερλίδης. Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό έγινε κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων από την πλευρά των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας αλλά και επειδή δεν αντέδρασαν οι καταναλωτές.

«Βρήκαν την ευκαιρία οι πάντες και αύξησαν τα πάντα. Αν είχαμε αντιδράσεις από την πλευρά των καταναλωτών, τα πράγματα δε θα ήταν έτσι και δε θα είχαμε τέτοια ακρίβεια. Δυστυχώς, δε γίνονται και έλεγχοι από την πλευρά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα ο καθένας να κάνει, ό,τι θέλει. Θα αναφέρω ως παράδειγμα την αγορά αυγών. Μία αλυσίδα καταστημάτων έχει σταθερή την τιμή τους εδώ και τέσσερα χρόνια και μία άλλη αλυσίδα φέτος τα αύξησε κατά περίπου 25%. Δε γίνεται να αγοράζουν το προϊόν με τόσο διαφορετικές τιμές από τους χονδρέμπορους. Απλώς εκμεταλλεύονται το ότι δε γίνονται έλεγχοι και δυστυχώς το παιχνίδι θα παίζεται έτσι. Σε αυτό το πλαίσιο βρήκαν ευκαιρία και οι παραγωγοί να αυξήσουν τις τιμές», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Αύξηση τιμών 15% και τα σενάρια για τον οβελία

Αυξημένες κατά 15% θα είναι οι τιμές των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά ο οβελίας.

«Για την τιμή του οβελία θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Είναι η στάση που θα κρατήσουν οι καταναλωτές, αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, οι οποίες φέρνουν αρνιά και κατσίκια σε χαμηλές τιμές περισσότερο ως κράχτη για τα άλλα προϊόντα τους. Αν κρατήσουν την τιμή του οβελία κάτω από τα δέκα ευρώ το κιλό, δεν πρόκειται να επαληθευτούν τα σενάρια που ακούγονται για 18-19 ευρώ το κιλό στα άλλα καταστήματα. Σε αυτήν την περίπτωση η τιμή του οβελία θα κυμανθεί μεταξύ 12-13 ευρώ το κιλό. Ρόλο θα παίξει και το ύψος των εξαγωγών. Εξάγουμε κυρίως στην Τουρκία, η οποία μάλλον φέτος δε θα μπορέσει να σηκώσει τις τιμές. Σε κάθε περίπτωση τιμές πάνω από τα 12 ευρώ το κιλό θα αποτελούν αισχροκέρδεια. Πέρυσι η τιμή του οβελία βρισκόταν γύρω στα δέκα ευρώ το κιλό, ωστόσο, σε συνοικιακά καταστήματα έβρισκες και με 8,5 ευρώ ανά κιλό», λέει ο κ. Τσεμπερλίδης.

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι η τιμή του οβελία θα επηρεαστεί και από τις... «βαφτίσεις» των αμνοεριφίων κυρίως από τα Βαλκάνια ως ελληνικών.
 

Στο 1,90–2 ευρώ το λίτρο η βενζίνης

Καμία ιδιαίτερη εξομάλυνση στις τιμές της βενζίνης δεν περιμένει μέχρι το Πάσχα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στο πιο αισιόδοξο σενάριο από τα δύο ευρώ το λίτρο που κυμαίνεται σήμερα η τιμή της αμόλυβδης, να πέσει κατά δέκα λεπτά και να βρίσκεται στα 1,90 ευρώ/λίτρο.

«Βγαίνει ο Μπάιντεν και λέει ότι θα απελευθερώσει ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και υποχωρούν λίγο οι τιμές των καυσίμων. Στη συνέχεια βγαίνει ο Πούτιν και ζητάει πληρωμές σε ρούβλια και ανεβαίνουν οι τιμές. Δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για την πορεία των τιμών βενζίνης και πετρελαίου. Να επιστρέψουμε σύντομα σε τιμές προ του πολέμου, είναι φύσει αδύνατον. Ευχής έργον είναι το καλοκαίρι η τιμή της βενζίνης να βρίσκεται στο 1,70 ευρώ το λίτρο και αυτή του πετρελαίου στα 1,50 ευρώ ανά λίτρο. Το Πάσχα η βενζίνη θα πωλείται προς δύο ευρώ το λίτρο και στην καλύτερη περίπτωση προς 1,90 ευρώ. Ευχόμαστε ο κόσμος να κυκλοφορήσει, για να δουλέψουμε κι εμείς. Δυστυχώς, έχουν μειωθεί πολύ οι πωλήσεις, αφού ο κόσμος κυκλοφορεί μόνο για τα απαραίτητα», λέει ο κ. Κιούσης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ