Η ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ, με ιστορική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η επόμενη μέρα

Newsroom
Newsroom

Τα επόμενα βήματα έως την ψήφο εμπιστοσύνης

Καθαρή και ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε η κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 40,56%, εξασφαλίζοντας 158 έδρες στις χθεσινές εκλογές.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών -που βρίσκονται λίγο πριν από το 100% της ενσωμάτωσης -το νέο κοινοβούλιο θα έχει τρία περισσότερα κόμματα σε σχέση με εκείνο του 2019, αφού η «Νίκη» του Δημήτρη Ν'ατσιου, η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, και το ακροδεξιό μόρφωμα «Σπαρτιάτες», που υποστηρίζεται από τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη, μπαίνουν στη Βουλή.

Εκτός έμεινε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο, όπως και στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, δεν κατάφερε να φτάσει στο 3%.

Τα ποσοστά των κομμάτων και οι έδρες

ΝΔ: 40,56%
ΣΥΡΙΖΑ: 17,83%
ΠΑΣΟΚ: 11,86%
ΚΚΕ: 7,67%
Σπαρτιάτες: 4,68%
Ελληνική Λύση: 4,45%
Νίκη: 3,7%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,17%
ΜέΡΑ25: 2,46%

Οι έδρες των κομμάτων στην εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος

ΝΔ: 158
ΣΥΡΙΖΑ: 48
ΠΑΣΟΚ: 32
ΚΚΕ: 20
Σπαρτιάτες: 12
Ελληνική Λύση: 12
Νίκη: 10

Πλεύση Ελευθερίας: 8

Τα επόμενα βήματα έως την ψήφο εμπιστοσύνης

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει σήμερα, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση και η ορκωμοσία των "300" (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9  το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ