«Η Νεφέλη Αγνοείται» - Ταινία για τις φυγές ανηλίκων από το "Χαμόγελο του Παιδιού"

Newsroom
Newsroom

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικές ιστορίες εξαφάνισης ανηλίκων που έχει χειριστεί στο παρελθόν «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Σήμερα 25 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά "Το Χαμόγελο του Παιδιού" δίνει στη δημοσιότητα την ταινία μικρού μήκους για τις Φυγές Ανήλικων «Η Νεφέλη Αγνοείται»

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικές ιστορίες εξαφάνισης ανηλίκων που έχει χειριστεί στο παρελθόν «Το Χαμόγελο του Παιδιού»Στόχος της ταινίας, να ευαισθητοποιήσει παιδιά και γονείς στο φαινόμενο των εξαφανίσεων ανηλίκων και να δώσει το μήνυμα ότι «Η φυγή από τα προβλήματα μας δεν είναι ποτέ η λύση».

«Η Νεφέλη Αγνοείται», αποτελεί το δεύτερο μέρος της πολύ πετυχημένης ταινίας μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» -που έδινε υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα ενός παιδιού που δέχεται Bullying- και θίγει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που πλήττει την κοινωνία, τις Φυγές Ανήλικων.

Τι συνέβη στη Νεφέλη;

 Η 16χρονη Νεφέλη πραγματοποιεί φυγή από το σπίτι της καθώς οι δυσκολίες και η απομόνωση που αντιμετώπιζε στο σχολείο λόγω bullying την οδήγησαν στην απόφαση να αφήσει πίσω της τα προβλήματα και να φύγει μαζί με τον 30χρονο Σάββα, που διατηρούν σχέση τον τελευταίο καιρό. Η μητέρα της φοβισμένη και σε σύγχυση, καθώς η Νεφέλη έχει ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και είναι η πρώτη φορά που φεύγει από το σπίτι, αποφασίζει, παρά τις ενοχές που νιώθει, να επικοινωνήσει με το «Χαμόγελο» για να τη βοηθήσουν. Η Όλγα -ψυχολόγος στο στις Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης- αναλαμβάνει την υπόθεση και κινητοποιεί όλες τις διαδικασίες του Amber Alert για να βρεθεί η Νεφέλη. Ο Σάββας και η Νεφέλη μετά από τις στιγμές ευτυχίας που πέρασαν καταλήγουν σε ένα φιλικό σπίτι για να διασκεδάσουν. Εκεί η Νεφέλη θα βρεθεί στην πιο δύσκολή στιγμή της ζωής της καθώς θα πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το Σάββα και τους φίλους του. Την επόμενη μέρα η Νεφέλη βρίσκει τρόπο να επικοινωνήσει με το «Χαμόγελο» και ξεκινάει ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο από τους ανθρώπους του και τα διασωστικά σκυλιά του για να σωθεί η Νεφέλη από τον κακοποιητή της.

Μια ταινία που μας υπενθυμίζει ηχηρά πως ακόμα και εάν ένα παιδί αποφασίσει να φύγει με δική του θέληση, αυτό δε θα πρέπει να μας αποτρέπει από την αναζήτησή του, καθώς αποτελεί ένα ευάλωτο παιδί που εκτίθεται σε διάφορους κινδύνους που ενδεχομένως να μην μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του.

Κάθε 2 ημέρες ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες εξαφανίσεις  γίνονται λόγω ενδοοικογενειακών προβλημάτων ή σχέσεων με το άλλο φύλο 

 Η ταινία δημιουργήθηκε από την PSDM Athens https://psdm.gr/που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ομάδες νεαρών influencer στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών & Ενηλίκων που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η παραγωγή της ταινίας συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα & για τα υπό εκμετάλλευση παιδιά (Missing Children Europe) στην οποία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ιδρυτικό μέλος.

Σκηνοθεσία, Μοντάζ, Διεύθυνση Φωτογραφίας, sound designΔάννης Ντάρλας

Σενάριο: Νίκος Γιαννόπουλος

Παραγωγή: PSDM Athens σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Γιαννόπουλος, Δανάη Καστάνη, Βαγγέλης Νάκης, Τζωρτζίνα Τσάγκα

Τους ρόλους ερμήνευσαν (με σειρά εμφάνισης): Αρετή Γκαρίπη, Θάνος Κρομμύδας, Ξένια Αλεξίου, Νίκος Μπάρκουλης, Πάμαιρη Αφεντάκη, Κλέιντι Μουχαμέτι, Αντώνης Ρήγος, Μαρικέλλυ Τσόνγκου, Ιωάννα Γκίκα, Απόστολος Μαλεπιτζής, Κυριάκος Μακρής, Ειρήνη Ριζοπούλου, Μάνια Αλεξοπούλου,  Ματίνα Μαρκαντώνη,Μαρία Καραλιόλιου, Βαγγέλης Νάκης, Ιωάννα Χαρδαλούπα, Κάσσια Χριστοφή

Ηχοληψία: Αλέξανδρος Νίγκα

Φωτογράφιση: Μίλι Σουλοβάρι

Make-up: Νέλλυ Ξωξάκου

Στα γυρίσματα συμμετείχε η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας & Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»

Το τραγούδι της ταινίας «Απεριόριστοι» ερμήνευσε η Καλλιόπη Μητροπούλου

Στίχοι, Μουσική, Παραγωγή: Σέργιος Βούδρης

Μίξη: Σταύρος Γεωργιόπουλος

Για οποιαδήποτε περίπτωση φυγής ή εξαφάνισης παιδιού κάλεσε στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, που είναι πάντα διαθέσιμες, στελεχωμένες με Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους και Διερμηνείς, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο με σκοπό την ολιστική στήριξη κάθε παιδιού.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα της ταινίας ΕΔΩ:Γυρίσματα Η ΝΕΦΕΛΗ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ