Η τράπεζα θεμάτων δέχθηκε 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες

Newsroom
Newsroom

Μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα

Ως μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει δεχθεί η χώρα χαρακτηρίζεται η επίθεση χάκερ χθες και σήμερα στην τράπεζα θεμάτων που χρησιμοποιείται για τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.

Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα Ντογιάκου για το θέμα, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις και από τον υπουργό Παιδείας Χρήστο Κίττα. Σε κάθε περίπτωση έχει δοθεί εντολή να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις σήμερα, και από Πέμπτη θα ξεκινήσουν κανονικά οι Πανελλήνιες στα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή στα ΓΕΛ. Από το υπ. Παιδείας επισημαίνουν ότι για τις πανελλήνιες δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος καθώς πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό σύστημα.

Σκέρτσος: Η πιο σημαντική ιστορικά επίθεση σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε την επίθεση ως την πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, λέγοντας ότι προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή ενόψει τον εκλογών, επισημαίνοντας ότι σε αυτό, πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι υπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την τράπεζα θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.

Δήλωσε έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα από τις 8 το πρωί, υπάρχει πλέον κανονική ροή θεμάτων προς όλα τα σχολεία και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Αναλυτικά η δήλωση του Ακη Σκέρτσου για την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων
«Είναι η πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει δεχθεί δημόσιος οργανισμός. Εχουμε μετρήσει έως τώρα 165 εκατ. χτυπήματα από 114 χώρες ανά τον κόσμο με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων, το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Χθες η επίθεση απετράπη στις 9 το πρωί, σήμερα η 2η πολύ πιο έντονη επίθεση, απετράπη στις 8 το πρωί. Υπάρχει κανονική ροή θεμάτων στα σχολεία. Να υπενθυμίζω ότι χθες 9 στα 10 σχολεία λειτούργησαν κανονικά. Σήμερα όλα τα υπόλοιπα σχολεία οι καθηγητές οι μαθητές έχουν πάρει τα θέματα.
Θέλουν να εφησυχάσουμε τους γονείς τους μαθητές τους γονείς για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Δεν θα υπάρξει κανένα θέμα συμμετοχής.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα, καθημερινά διαχειριζόμασταν τέτοιες επιθέσεις και αποτρέπαμε τέτοιες επιθέσεις. Είναι μία επίθεση προς τις οικογένειες και τους μαθητές
Εχουμε διασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της κυβερνοασφάλειας από το Ταμείο Ανάκαμψης, τρέχουν ήδη, αλλά προφανώς δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Δεν υπάρχει μία πηγή είναι συστήματα οργανωμένου κυβερνοεγκλήματος και θα γίνει η αναγκαία έρευνα», δήλωσε ο Ακης Σκέρτσος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα.

ΓΓ υπ. Παιδείας: Δεχθήκαμε μια επίθεση μεγατόνων
Για την νέα κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι κατά της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Ερωτηθείς σχετικά για το χθεσινό συμβάν αλλά και το σημερινό περιστατικό, ο κ. Κόπτσης είπε: «Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της Εκπαίδευσης. Νιώθω πληγωμένος βαθύτατα από τις ενέργειες κάποιων οι οποίοι επιβουλεύονται τέτοιες δύσκολες στιγμές και αγωνιώδεις στιγμές για τους μαθητές μας. Τη χαρακτηρίζω εν πλήρει γνώση αήθη επίθεση. Το λέω αυτό γιατί το σύστημα λειτουργούσε κανονικότατα από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες. Και χθες το πρωί δεχθήκαμε μια επίθεση μεγατόνων. Σκεφτείτε, δεν υπήρξε πρόσβαση στο σύστημα ή και παραβίαση συστήματος. Υπήρχε ροή προσβασιμότητας. Δηλαδή στήθηκε ένα τείχος απέναντι στην Τράπεζα Θεμάτων με 280.000 συνδέσεις εικονικές, ψεύτικες στο δευτερόλεπτο. Αυτό συνεχίστηκε επί ώρες».

Όπως εξήγησε, «επειδή εμείς είχαμε δικλίδες ασφαλείας και είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας πολύ γρήγορα, σε απίστευτο χρόνο, αποκαταστήσαμε το θέμα και συνέχιζαν επί ώρες μετά να γίνονται αυτές οι επιθέσεις. Πρέπει να σας πω ότι ήμασταν ανά τέταρτο τουλάχιστον με όλα τα στελέχη μας σε διαρκή επικοινωνία και τους καθοδηγούσαμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος λειτούργησε άψογα γιατί το 90% των μαθητών υποβλήθηκε σε αυτές τις εξετάσεις».


Όσον αφορά στη σημερινή, νέα επίθεση, τόνισε: «Ενώ όλη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και οι τεχνικοί μας χωρίς στιγμή ύπνου και δεν είχε γίνει τίποτα, είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση. Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση όχι μόνο στο σύστημα χθες, αλλά σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή η στιγμή αποκαταστάθηκε. Πιθανόν πολλά σχολεία μπήκανε».

Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Γιάννης Αντωνίου, μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για την κυβερνοεπίθεση στην τράπεζα θεμάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 ότι το πρόβλημα αφορά την «ψηφιακή καρδιά» του κράτους και επισήμανε ότι η κυβερνοεπίθεση -μία από τις μεγαλύτερες που έχει ζήσει η χώρα- αντιμετωπίζεται από τις 6 το πρωί με επιτυχία.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα απόνερα του προβλήματος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «1.370 σχολεία έχουν ήδη μπει στην πλατφόρμα και έχουν κατεβάσει θέματα».


Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι χθες το βράδυ (29/5) ελήφθησαν επιπλέον μέτρα προστασίας του συστήματος, παρ' όλα αυτά «βρέθηκε τρόπος να τα παραβιάσουν, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί ακόμη και χθες».

«Οι εξετάσεις θα γίνουν, ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των παιδιών, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Αντωνίου.

«Κανένας κίνδυνος για τις Πανελλήνιες»
Ολοι πάντως, όπως και το υπ. Παιδείας χθες στην ανακοίνωσή του τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τις Πανελλήνιες καθώς μιλάμε για μια τελείως διαφορετική διαδικασία.

Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι σχετικά με τις Πανελλήνιες, είπε ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις όλων των μαθητών της Γ' Λυκείου, οπότε τα παιδιά θα πάνε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα στις εξετάσεις την Πέμπτη τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή τα ΓΕΛ. Θα ξεκινήσουν κανονικά, παρά την απίστευτη πρωτόγνωρη επίθεση που δέχτηκαν. Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να συμβεί παρόμοια επίθεση κατά τις Πανελλήνιες και σημείωσε: «Παίρνουμε τα μέτρα μας. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Θα είναι ασφαλείς οι μαθητές, να είναι σίγουροι».


Και ο πρόεδρος του ΙΕΠ εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στην μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών, καθώς πρόκειται για εντελώς άλλο σύστημα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι παρόμοιο, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο», είπε ο πρόεδρος του ΙΕΠ.

Δείτε επίσης:

Παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκου για την κυβερνοεπίθεση στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ