Ιδιωτικός τομέας: Θεσπίζονται νέα προνόμια για τους εργαζόμενους – Διευρύνεται η άδεια πατρότητας

Newsroom
Newsroom

Το νέο θεσμικό πλαίσιο των αδειών για εργαζόμενους γονείς δίνει την ευκαιρία και στους άνδρες να συμμετάσχουν ενεργά στο μεγάλωμα των παιδιών.

Διευρυμένη άδεια πατρότητας και άλλες ειδικές άδειες προβλέπονται εφεξής για εργαζόμενους γονείς και φροντιστές και στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι πατέρες δικαιούνται 14 ημέρες άδειας – από δύο που μπορούσαν να πάρουν μέχρι σήμερα – τις οποίες μπορούν να πάρουν χωρίς προϋποθέσεις.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο των αδειών για εργαζόμενους γονείς δίνει την ευκαιρία και στους άνδρες να συμμετάσχουν ενεργά στο μεγάλωμα των παιδιών.

«Εφόσον θέλουμε ισότητα, πρέπει να έχουν ισότητα σε όλους τους τομείς. καλό θα ήταν και ο πατέρας να έχει τα ίδια δικαιώματα με την μητέρα γιατί και οι δύο έχουν το παιδί», αναφέρει ένας άνδρας στην κάμερα της ΕΡΤ.

Κάθε εργαζόμενος πατέρας στον ιδιωτικό τομέα δικαιούται χωρίς προϋποθέσεις την άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών που έχει πλέον αυξηθεί από τις 2 στις 14 ημέρες. Η άδεια δίνεται συνολικά ή τμηματικά: 2 ημέρες πριν τοκετό και 12 μετά, ή και οι 14 ημέρες εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

Τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας μπορούν να κάνουν χρήση της γονικής άδειας 4 μηνών. Για το πρώτο δίμηνο προβλέπεται καταβολή επιδόματος που είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό. Προϋπόθεση είναι η επί 1 χρόνο απασχόληση του εργαζόμενου στον ίδιο εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται και άδεια φροντιστή 5 ημερών κατ’ έτος αλλά και άδεια 1 ημέρας δύο φορές το χρόνο σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού. Οι γονείς παιδιών έως 12 ετών μπορούν επίσης να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ