Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά

Newsroom
Newsroom

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα.

Οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν στη Μάλτα κοινό βηματισμό για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ροών. Στο επίκεντρο της Συνόδου των MED9, βρίσκεται η φύλαξη των συνόρων, η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την έναρξη των εργασιών συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι εννέα ηγέτες αναζητούν μία κοινή συνισταμένη και για τα δύο θέματα που δοκιμάζουν τον ευρωπαϊκό Νότο. Δεν είναι τυχαίο, όπως είπε, που ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δίδυμες» κρίσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Μεσόγειος.

Στην παρέμβασή του για το Μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της MED9, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς οι ροές έχουν αυξηθεί, αλλά σε εξέλιξη εντός Ε.Ε. βρίσκεται και η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για Μετανάστευση – Άσυλο, με αρκετές διαφωνίες και χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει κοινή γραμμή Βορρά-Νότου.

Σε εξέλιξη και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για μία νέα ευρω-συμφωνία με την Τουρκία, μετά και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον έλεγχο των ροών από τα τουρκικά παράλια, σίγουρα αναμένουμε τα γνωστά τουρκικά «παζάρια», ωστόσο η Αθήνα αισιοδοξεί ότι μπορεί να «κλειδώσει» ως τις αρχές Δεκεμβρίου, με χρονικό ορόσημο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Και αυτή η συζήτηση έχει τη σημασία της, καθώς σε εξέλιξη οι συζητήσεις εντός ΕΕ για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Κ. Μητσοτάκης σε Ε. Μακρόν: Η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων – Τι είπαν για την κλιματική κρίση

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μακρόν για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ