Κ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους, αποκλείονται από τους κλειστούς χώρους

Κ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους, αποκλείονται από τους κλειστούς χώρους

Στους 7 μήνες από την έκδοση του θα λήγει η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών.

Νέο μήνυμα προς τους πολίτες με αφορμή την έξαρση της πανδημίας, την εξέλιξη των εμβολιασμών και τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ανακοίνωσε νέα μέτρα που θα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα. 

"Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα επιβράδυνε τον επίλογο του κορωνοϊού, το εμβόλιο όμως δίνει τη νίκη στον άνθρωπο. Όπου προχωρεί ο εμβολιασμός, ο ιός υποχωρεί", τόνισε στην εισαγωγή του ο κ. Μητσοτάκης. 

"Χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό και ενότητα. Υπογράψαμε συμβόλαιο τιμής να μην ξανακλείσουμε με ασπίδα το εμβόλιο", πρόσθεσε. "Όσοι ακόμα διστάζουν μπορούν να αλλάξουν άποψη ακούγοντας τι λένε όσοι νόσησαν. αισιοδοξώ ότι θα ζυγίζουν πιο ψύχραιμα τα πράγματα και θα καταλάβουν ότι η ζωή τους θα γίνουν πιο εύκολη" , είπε απευθυνόμενος στους ανεμβολίαστους. 

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα οποία θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα: 

  • Όλοι οι ενήλικοι ανεμβολίαστοι δεν θα εισέρχονται σε κλειστές αίθουσες ούτε με την επίδειξη τεστ. Αρνητικό εργαστηριακό τεστ θα πρέπει να προσκομίζουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες που θέλουν να μπουν σε εκκλησίες 
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει 7 μήνες μετά την έκδοσή του 
  • Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά
  • Στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο 
  • Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Δείτε το μήνυμα του πρωθυπουργού:

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού:

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δυστυχώς επιβράδυνε τον επίλογο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Όμως παντού, τώρα, το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια. Στην υγεία και όχι στον πόνο. Στην ελευθερία και όχι στους περιορισμούς. Γιατί όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα, έχουν επιλέξει το εμβόλιο πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες. Τρεις στους τέσσερις ενήλικες. Ωστόσο, 575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως πρόκειται «πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες. Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες».

Ενώ έκανε έκκληση «να σταματήσουν ορισμένοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα. Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ καθαρό μυαλό και ενότητα. Όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία, αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα νέα μέτρα:

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

«Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!»

«Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας», επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης «να γυρίσετε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο».

Επανέλαβε πως αν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εμβολιαστούν, τότε ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε μια εποχιακή γρίπη. «Επιστρατεύοντας ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών, που φέρνει θαυμαστά αποτελέσματα. Ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και του κράτους. Και κάνοντας πράξη το μόνο σύνθημα που οδηγεί στην αισιόδοξη επόμενη μέρα: Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε», ανέφερε κλείνοντας.

 

 

Δείτε επίσης:

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα- Τι θα πει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης

Το μήνυμα του πρωθυπουργού ακυρώνει την ενημέρωση

Τσίπρας: "Ως εδώ η κοροϊδία"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ