Καταγγελία προς τον ΕΦΚΑ: Χειρουργήθηκε και δεν της πληρώνουν την άδεια

Newsroom
Newsroom

Εργαζόμενη κατέθεσε καταγγελία για τον ΕΦΚΑ, καθώς χειρουργήθηκε στις 11 Μαρτίου και τώρα δεν της πληρώνει ο οργανισμός την άδεια της.

Σε μία νέα καταγγελία προς τον ΕΦΚΑ, προέβη μία εργαζόμενη μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Όπως ανέφερε, υποβλήθηκε σε σοβαρό χειρουργείο στις 11 Μαρτίου, ενώ ήδη ήταν σε αναρρωτική άδεια. Σχεδόν έναν μήνα μετά, δεν έχει λάβει ακόμα τα χρήματα που δικαιούται.

«Κατέθεσα τα χαρτιά μου και για αρκετές μέρες δεν είχα ειδοποίηση. Έστειλα mail να δω σε τι κατάσταση είναι τα έγγραφά μου και είπαν ότι υπάρχει μία καθυστέρηση και κοιτούν χαρτιά που αφορούν άδειες για τον μήνα Ιανουάριο. Μου είπαν πως πρέπει να κάνουμε υπομονή, μπορεί να πάρει 4 και 6 μήνες», είπε χαρακτηριστικά στον αέρα της εκπομπής.

Τη στιγμή που είναι αναγκασμένη να μείνει σε ακινησία, οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις της τρέχουν με αποτέλεσμα να είναι σε απόγνωση. «Έχω ένα γιο, οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι λογαριασμοί έχουν έρθει. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, δεν σκέφτονται ότι είναι φυσιολογικό να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι πότε μπορεί να απουσιάζει ο εργαζόμενος και να δικαιούται αποδοχών

Μέχρι 4 ετών                                 Ένας (1) μήνας

4 έτη συμπληρωμένα μέχρι 10 έτη     Τρεις (3) μήνες

10 έτη συμπληρωμένα μέχρι 15 έτη    Tέσσερις (4) μήνες

15 έτη συμπληρωμένα και άνω          Έξι (6) μήνες

Η αποχή λόγω ασθενείας του μισθωτού πρέπει να είναι συνεχής, μέχρι συμπληρώσεως των υπό του νόμου προβλεπόμενων ορίων. Τα χρονικά όρια αποχής, αρχίζουν από την ημέρα κατά την οποία ο μισθωτός απουσίασε συνεπεία της ασθενείας και λήγουν την αντίστοιχη ημέρα του επόμενου μηνός ή των τριών, των τεσσάρων ή των έξι μηνών, ανάλογα του χρόνου υπηρεσίας των μισθωτών κατά τη διάκριση που έγινε ανωτέρω. Στο χρόνο αυτό συνυπολογίζονται και οι Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες.

Πώς αποδεικνύεται η ασθένεια

Αρχικά, ο εργαζόμενος (με υπαλληλική σχέση εργασίας) οφείλει μόλις ασθενήσει να ειδοποιήσει με οιονδήποτε μέσο τον εργοδότη του. Ενώ οφείλει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να προσκομίσει στην εργασία του ιατρική βεβαίωση, αναφορικά με το είδος και τη διάρκεια της ασθένειάς του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι προτιμότερο (αλλά ΟΧΙ υποχρεωτικό) η βεβαίωση να προέρχεται από γιατρό του οργανισμού κυρίας ασφάλισης του εργαζομένου.

Η παράλειψη της αναγγελίας και η αποχή από την εργασία, δυνατόν να θεωρηθεί από τις αρχές καλής πίστεως, ως πρόθεση καταγγελίας της συμβάσεως από μέρους του, εφόσον όμως προέρχεται από δόλο ή αμέλεια, και να αποτελέσει λύση της συμβάσεως από μέρους του μισθωτού και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.

Όσον αφορά στην υπαιτιότητα, δεν εξετάζεται αν η ασθένεια επήλθε στην εργασία ή από άλλη αιτία ή από ατύχημα. Με την ασθένεια εξομοιούται και το εργατικό ατύχημα, ανεξάρτητα εάν αυτό συνέβη εντός του χώρου εργασίας ή εκτός εργασίας. Ο μισθός του άρθρου 657 ΑΚ καταβάλλεται στον εργαζόμενο, εφόσον αποδεικνύεται ότι η απουσία του δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ