Κλείνει ένα από τα τελευταία βίντεοκλαμπ στη Λάρισα

"Τίτλοι τέλους" για ένα από τα ιστορικότερα καταστήματα του χώρου

«Τίτλοι τέλους» πέφτουν στην πορεία ενός από τα πιο ιστορικά καταστήματα της Λάρισας στο χώρο των βίντεοκλαμπ. Το Video Zoom που από το 1986 συντρόφευε τους φίλους της μικρής οθόνης με μοναδικές ταινίες έκανε τον κύκλο του και κλείνει.

Το κατάστημα ίσως ήταν το τελευταίο του είδους στη Λάρισα.

Πρόσφατα το Larissanet.gr είχε βρεθεί στο χώρο που διατηρούσε τα τελευταία χρόνια κοντά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και είχε προχωρήσει σ ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα…

«Αλήθεια, εσείς ποια βιντεοκασέτα πρωτονοικιάσατε πριν από δεκάδες χρόνια; Κι αν δεν θυμάστε τον τίτλο ίσως να θυμάστε το πρώτο βιντεοκλάμπ της γειτονιάς σας με την εντυπωσιακή φωτεινή επιγραφή και το ξενόγλωσσο, κατά πάσα πιθανότητα, όνομα. Εγγραφή με ένα πεντοχίλιαρο και ενοικίαση με ένα πεντακοσάρικο για όλη την εβδομάδα. Η οικογένεια μπροστά στο καινούριο βίντεο και η εποχή του βίντεο άρχισε να ξετυλίγεται μέσα από μια μαύρη ταινία σε εκείνο το ορθογώνιο κουτί.

Στη Λάρισα τη δεκαετία του ‘80 τα βίντεο κλαμπ, άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα… καφέ του σήμερα. Παντού. Σε κάθε γειτονιά ένα ίσως και παραπάνω.

Ταινίες για όλα τα γούστα. Γουέστερν, κοινωνικές, ερωτικές, θρίλερ, αστυνομικές, μυστηρίου και φυσικά … τσόντες στα υπόγεια.

Το περιθώριο κέρδους στα καλά χρόνια ήταν μεγάλο για όλους τους εμπλεκόμενους και κάπου εκεί άρχισε να μπαίνει και το ελληνικό δαιμόνιο και από παραγωγές ένα σωρό με το επίπεδο να χαμηλώνει στο βωμό του “viral” της εποχής.

Το μαρτυρούν και οι ευφάνταστοι–χαρακτηριστικοί για την δεκαετία του ’80- τίτλοι όπως:

Ο σεξοβόμβος (1986)

Ο παπα-Turbo (1987)

Πειναντέους (1986)

Ο Πιπίλας και ο Τορπίλας (1986)

Ο νταβατζής με τα ριγέ σώβρακα (1985)

Η μεγάλη των κερατάδων σχολή (1986)

Η Κατερίνα από την Κίνα (1987)

Γυφτομπάσκετ ’88 (1988)

Το 2016, μετά 40 έτη παρουσίας, οι βιντεοκασέτες VHS και VCR πέρασαν στην ιστορία. Η Funai Electric, η εταιρεία που ήταν και η μοναδική εναπομείνασα, αποφάσισε τη διακοπή παραγωγής τους. Οι βιντεοκασέτες και η τεχνολογία τους θεωρούνται απαρχαιωμένες και αντικαταστάθηκαν από τα dvd. Τις ημέρες της ακμής τους, σύμφωνα με στοιχεία της The New York Post, σχεδόν 15 εκατ. αμερικανικά νοικοκυριά είχαν στην κατοχή τους μία συσκευή βίντεο VCR για την αναπαραγωγή τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήρθαν τα DVD που πραγματικά ανανέωσαν και το ενδιαφέρον της ενοικίασης. Τα βιντεοκλάμπ μετατράπηκαν σε… DVD Club και πήραν τα πάνω τους, μέχρι τη στιγμή που η χρήση του ίντερνετ τα ισοπέδωσε όλα.

Τα καταστήματα ενοικίασης άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο».

Ο Νίκος Βαλλιάκος ιδιοκτήτης του καταστήματος είχε εξηγήσει πως όλα γινόταν με αγάπη και μεράκι. Στεκόταν εκεί για να εξυπηρετήσει όσους πολίτες ήθελαν να ενοικιάσουν το αγαπημένο τους έργο. Για να το απολαύσουν ως ιεροτελεστία με την οικογένειά τους. Όλα όμως έχουν ένα τέλος…

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ