ΕΛΛAΔΑ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την «αδιαφανή» λειτουργία της Επιτροπής Αλιευτικού Τουρισμού

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, στόχος του Μνημονίου ήταν η Ελλάδα να αναδειχθεί ως Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός, με περισσότερα από 2.000 αλιευτικά σκάφη να αποκτούν άδεια αλιευτικού τουρισμού και να προβάλλονται παγκοσμίως

Κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την «αδιαφανή» λειτουργία της Επιτροπής Αλιευτικού Τουρισμού

Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, μαζί με τον Βουλευτή Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχη Περιβάλλοντος, κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη, και τον Βουλευτή Ρεθύμνης και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μανόλη Χνάρη, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας διευκρινίσεις για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2022 για την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, στόχος του Μνημονίου ήταν η Ελλάδα να αναδειχθεί ως Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός, με περισσότερα από 2.000 αλιευτικά σκάφη να αποκτούν άδεια αλιευτικού τουρισμού και να προβάλλονται παγκοσμίως. Παράλληλα, το 2022 συστάθηκε Επιτροπή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση του Μνημονίου, με βασική επιδίωξη την οργάνωση και προώθηση σχετικών δράσεων. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, η πρόοδος του έργου παραμένει ασαφής.

«Η πρόσφατη επανασύσταση της ομάδας διαχείρισης αλιευτικού τουρισμού, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της προηγούμενης Επιτροπής. Λειτουργούσε τα προηγούμενα δύο χρόνια; Ποιο έργο έχει επιτελέσει; Και γιατί κρίνεται αναγκαία η επανασύστασή της;», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Βουλευτές.

Επιπλέον, ζητούν από την Κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, τονίζοντας ότι η απουσία διαφάνειας και προόδου σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα υπονομεύει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού.

Η κα Σπυριδάκη τόνισε τη σημασία του αλιευτικού τουρισμού ως μιας πρακτικής που, εφόσον ακολουθήσει τους κανόνες βιωσιμότητας, μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη δύο βασικών στόχων: τη βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της παράκτιας αλιείας στη χώρα μας. «Ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τομή στην προσπάθεια για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την ανάδειξη της παράδοσής μας, συνδυάζοντας την αειφορία με την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε. «Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια δεν θα παραμείνουν στα χαρτιά» συμπλήρωσε.

Οι Βουλευτές καλούν τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν άμεσες απαντήσεις για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η χώρα μας να μπορέσει να αξιοποιήσει το πλούσιο αλιευτικό και τουριστικό της δυναμικό.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση