Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ η μετάλλαξη Δέλτα+

Η μετάλλαξη Δέλτα+ «χτυπά την πόρτα» της Ελλάδας

Την εξάπλωση της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα ή αλλιώς «Δέλτα+» του νέου κορωνοϊού, η οποία εμφανίζεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στον κόσμο, παρακολουθεί στενά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Από τον Ιούλιο παρατηρείται αύξηση της μεταδοτικότητας της αλληλουχίας ΑΥ.4.2» ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του για την πανδημία της Covid-19.

Αυτή η υποπαραλλαγή περιλαμβάνει τρεις νέες μεταλλάξεις, δύο εκ των οποίων εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα. Αλληλουχίες της ΑΥ.4.2 φορτώθηκαν στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID από 43 χώρες. Το 93% προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρατηρείται σταδιακή αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων που οφείλονται σ’ αυτήν.

Κατά την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου, η υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2 αποτελούσε το 5,9% όλων των μολύνσεων που οφείλονταν στη Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν αποδυναμώνει τα αντισώματα.

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4,96 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, στα τέλη του 2019 στην Κίνα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Συνολικά, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 244 εκατομμύρια κρούσματα.

Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, με 2,9 εκατομμύρια μολύνσεις. Η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή του κόσμου όπου καταγράφεται αύξηση.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε επίσης κατά 5%, καθώς περισσότεροι από 49.000 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.
 

Η μετάλλαξη Δέλτα+ «χτυπά την πόρτα» της Ελλάδας

Σε συναγερμό έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα+, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν εντοπιστεί συνολικά 11 κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, τα οποία ιχνηλατήθηκαν διάσπαρτα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ο κορωνοϊός που μπήκε στη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανητη το 2019 έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα πάνω από 4,5 εκατομμύρια θανάτους. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε απότομη άνοδο όταν άρχισε να εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, τον Μάιο του 2021.

Την ώρα που οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού έγινε γνωστό ότι έκανε την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «AY.4.2» ή αλλιώς «Δέλτα+».

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά για υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα.

Λινού: Μεταδοτικότερη κατά 220% σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Covid 19

Μιλώντας στο CNN Greece, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τονίζει την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα+.

 «Η παραλλαγή αυτή έχει κάποια καινούργια πρωτεΐνη που έχει δημιουργηθεί, φαίνεται πως έχει αλλάξει ως προς κάτι ο ιός. Λέγεται – ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα – ότι μπορεί να είναι πιο επιθετική και πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα (σε ποσοστό περίπου 20% - 25%). Ας μην ξεχνάμε ότι η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος της Αγγλίας, το στέλεχος Βήτα και ίσως 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, το Άλφα. Τώρα, η μετάλλαξη Δέλτα+ θα είναι κατά 120% μεταδοτικότερη, που σημαίνει ότι με λιγότερο χρόνο επαφής με λίγους ή πολλούς συνανθρώπους μας, είναι πιθανόν να κολλήσουμε», αναφέρει η κυρία Λινού.

Και προσθέτει: «Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως εάν το 40% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστοι, θα είναι σαν να βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας, γιατί τότε με 100% μεταδοτικότητα – αν το πάρουμε αυτό ως δεδομένο – κολλούσε x αριθμός συνανθρώπων μας, τώρα που θα είναι αντί για 100% , 220% (100% +120%), τότε στα 4 εκατ. θα έχεις ακριβώς όσα κρούσματα είχες στα 10 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολλή προσοχή και για να μην κολλήσουμε ούτε οι εμβολιασμένοι ούτε οι ανεμβολίαστοι και για να προστατευθούν ιδίως οι τελευταίοι».


«Συναγερμός» για τη μετάλλαξη AY.4.2

Ο κορωνοϊός που μπήκε στη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανητη το 2019 έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα πάνω από 4,5 εκατομμύρια θανάτους. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε απότομη άνοδο όταν άρχισε να εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, τον Μάιο του 2021.

Την ώρα που οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού έγινε γνωστό ότι έκανε την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «AY.4.2» ή αλλιώς «Δέλτα+». Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά για υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19 στη Βρετανία, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη.

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Παρ' όλο που μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern), επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να είναι κατά 10-15% πιο μεταδοτική από την Δέλτα.

H Δέλτα είχε αποκτήσει τον χαρακτηρισμό "variant of concern" φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή Άλφα λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας.

Η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την Άλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές».

Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική... Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Η Κινέζα ιολόγος, Σι Ζενγκλί, διάσημη από την έρευνά της στους κορωνοϊούς σε νυχτερίδες και γνωστή για το λόγο αυτό ως «γυναίκα νυχτερίδα», υποστηρίζει ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις και πως είναι θέμα χρόνου να συναντήσουμε μία πιο θανατηφόρα μεταλλάξη.
 

Εξαπλώνεται η «AY.4.2»

Εκτός Βρετανίας, το πρώτο κρούσμα του υποστελέχους της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε στις 19 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Διαγνώστηκε σε 11χρονο αγόρι που υποβλήθηκε σε εξέταση στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν έξω από το Τελ Αβίβ μετά την επιστροφή του μαζί με την οικογένειά του από τη Μολδαβία.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι διενεργείται επιδημιολογική έρευνα καθώς οι αρχές παρακολουθούν όλες τις παραλλαγές και τα υποστελέχη του SARS-CoV-2 στη χώρα.

Κρούσματα της Δέλτα+ έχουν εντοπιστεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Δανία.

Πηγή: cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ