Κορωνοϊός: Τα «αγκάθια» της επόμενης μέρας

Αναγκαιότητα τα μέτρα αυτοπροστασίας και η τήρηση των αποστάσεων - "Πονοκέφαλος" η επαναλειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων εστιών της πανδημίας σε "κλειστούς πληθυσμούς"

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των απαγορεύσεων που τέθηκαν σε ισχύ προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει διάγγελμα στις 6 το απόγευμα της Τρίτης και θα παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, από τις 4 Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου.

Βέβαια έχει γίνει ήδη γνωστό πως όλα τα μέτρα που θα καταργούνται, θα τίθενται ξανά άμεσα σε ισχύ, στην περίπτωση που καταγραφεί επιδείνωση της επιδημίας.

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η όλη διαδικασία της άρσης των απαγορεύσεων θα μοιάζει περισσότερο με έναν θερμοστάτη παρά με έναν διακόπτη.

Ποια είναι όμως τα αγκάθια που προβλημάτισαν και προβληματίζουν τους επιστήμονες και κατ’ έπέκταση την κυβέρνηση;

Μάσκα- απόσταση-ατομική προστασία

Εκτός από τα μέτρα άρση της απαγόρευσης σχετικά με τα σχολεία και τα μαγαζιά που με ανυπομονησία περιμένουν να ακούσουν όλοι, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα ατομικής προστασίας.

Γνωρίζοντας πως είναι πολύ πιθανό όταν αρθούν τα πρώτα μέτρα οι πολίτες να παρασυρθούν και να αρχίσουν να κυκλοφορούν χωρίς τα απαραίτητα «προστατευτικά εργαλεία», αδιαφορώντας για τις αποστάσεις ασφαλείας, η κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε κάθε νέο μέτρο να συνοδεύεται από τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι πολίτες δεν πρέπει άλλωστε σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουν και να μην τηρούν τα βασικά μέτρα της ατομικής τους προστασίας.

Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς αφορά τα παιδιά των μικρών σχολικών τάξεων.

Στο τραπέζι τόσο των επιστημόνων όσο και της κυβέρνησης είναι το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία ή όχι το τρέχων σχολικό έτος.

Επιστήμονες ακόμη και τώρα εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το πώς θα ελεγχθούν τα μικρά παιδιά εάν ανοίξουν τα δημοτικά.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, άλλωστε, οι ειδικοί επέμειναν στο να επαναλειτουργήσει πρώτα το Λύκειο και ειδικά η Γ’ τάξη όπου οι μαθητές δίνουν Πανελλαδικές.

Ακόμη ένα πρόβλημα- αγκάθι για τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι πολλοί παππούδες και γιαγιάδες έχουν αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών μετά το σχολείο, όσο οι γονείς εργάζονται, πράγμα που σημαίνει πως οι ευπαθείς ομάδες ενδέχεται να έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά σε περίπτωση που τα σχολεία ανοίξουν.

Πονοκέφαλος τα ΜΜΜ για την κυβέρνηση

Ακόμη ένα ζήτημα που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση είναι η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς , καθώς στην προ κορωναϊού εποχή υπήρχε συνωστισμός σε όλα τα μέσα.

Γι αυτό το λόγο άλλωστε ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις ώστε και να αποφευχθεί ο συνωστισμός αλλά και να είναι ασφαλείς όσοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

Ειδικότερα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ προβλέπεται η επαναφορά των πρώην ελεγκτών, ενώ σε ό,τι αφορά στο Μετρό οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών θα ελέγχονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα δρομολόγια των θα διπλασιαστούν στις ώρες αιχμής, δηλαδή το πρωί μεταξύ 6:00 και 8:30 και το βράδυ γύρω στις 20:00, ώστε να μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ αλλά και παράλληλα να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Επίσης ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής δήλωσε πως εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιβάτες, ενώ εξετάζεται και η αλλαγή των ωρών πρωινής προσέλευσης στην εργασία για το δημόσιο και τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα.

Νέες εστίες διασποράς σε «κλειστούς πληθυσμούς¨

Τέλος δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί με το πόσο εύκολα μπορούν να εμφανιστούν νέες εστίες διασποράς του ιού λόγω της χαλάρωσης των μέτρων.

Το παράδειγμα με την “αναζωπύρωση” στο Κρανίδι αλλά και στα χωριά της Καστοριάς αποδεικνύει πόσο εύκολη είναι η διασπορά του ιού στους κλειστούς πληθυσμούς, όπως δομές προσφύγων, περιοχές με Ρομά, γηροκομεία κ.ά.

Σε αυτούς τους χώρους μπορεί να ξεσπάσουν τους επόμενους μήνες νέες εστίες μετάδοσης εξαιτίας της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών.

Άλλωστε δεν είναι κρυφό πως ακόμη και μέσω καραντίνας διαπιστώθηκε ότι ιδιωτικές κλινικές δεν τηρούν ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας τόσο για τους νοσηλευόμενους όσο και για τους εργαζόμενους.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ