Κορωνοϊός:Σήμερα οι αποφάσεις για πανεθνικό lockdown - Πίεση και στα νοσοκομεία της Κρήτης

Συνεδριάζει στις 11.00 η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων - Σουρβίνος: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες

Έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και τους ειδικούς προκαλεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, τόσο στην Αττική,που παραμένει στο επίκεντρο της «καταιγίδας», όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας μεταξύ αυτών και η Κρήτη παρά την εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Αν και στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση «βόμβα» για καθολικό lockdown 15 ημερών σε όλη την χώρα, η τελική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αναμένεται σήμερα στις 11.00 το πρωί οπότε και συνεδριάζουν εκ νέου, μετά την χθεσινή έκτακτη σύσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εν όψει της επιδεινούμενης επιδημιολογικής εικόνας του κορωνοϊού στη χώρα.

 

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων

Περιορισμούς στη χρήση του κωδικού «6» που αφορά στις μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο, απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων και στο βάθος…επιστροφή του lockdown Μαρτίου είναι μεταξύ των προτάσεων που συζητά η κυβέρνηση για τον περιορισμός της πανδημίας του κορωνοϊού.

Καθοριστικό στοιχείο για τις οποίες αποφάσεις είναι η αντοχή που μπορεί να επιδείξει το ΕΣΎ. Επιπλέον μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας.

 

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και διασωληνωμένων για το 2021

Το απόγευμα της Τρίτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμό-ρεκόρ για το 2021, αλλά και 422 διασωληνωμένους σε κλίνες ΜΕΘ. Ο αριθμός αυτός προκύπτει σε μια μέρα όπου πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα τεστ σε ένα 24ωρο από την αρχή της πανδημίας, ήτοι πάνω από 60.000 διαγνώσεις.

Εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη -στην οποία εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 69 νέες μολύνσεις κορωνοιού-, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο».

Οι ειδικοί δε, θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.

 

Πίεση και στα νοσοκομεία της Κρήτης

Την πιο δύσκολη περίοδο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού διανύει η Κρήτη, καθώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία του νησιού αυξάνεται προοδευτικά, σε καθημερινή βάση, ενώ την ίδια ώρα καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για ραγδαία εξάπλωση των μεταλλάξεων του ιού στο νησί, με τον φόβο να αυξηθούν ακόμη περαιτέρω οι νοσηλείες των ασθενών με covid-19 να είναι ορατός.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του νησιού μέχρι και το πρωί της Τρίτης έφτανε τους 94, 15 ασθενείς εκ των οποίων να βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ - covid των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Ειδικότερα και βάση τα στοιχεία του περασμένου 24ωρου:
  • 35 ασθενείς νοσηλεύονταν στο ΠΑΓΝΗ εκ των οποίων οι έξι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ-covid
  • 31 στο Βενιζέλειο με 5 από αυτούς διασωληνωμένους
  • 12 στο νοσοκομείο Χανίων με τους 2 από αυτούς να βρίσκονται επίσης διασωληνωμένοι στην Εντατική
  • 13 στο Ρέθυμνο με έναν διασωληνωμένο ασθενή
  • 3 στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με έναν ασθενή διασωληνωμένο στη ΜΕΘ- covid

 

Ασφυκτική η κατάσταση στην Αττική

Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης στην Αττική είναι το γεγονός πως μόνο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας καταγράφονται 1.159 κρούσματα κορωνοϊού. Εξ αυτών, 318 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και 202 στον Πειραιά. Τριψήφιος αριθμός μολύνσεων σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο και στα βόρεια και δυτικά προάστια των Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό πως σε όλη την Αττική απομένουν μόλις 12 κενές κλίνες ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και το «Σισμανόγλειο» δεν έχουν κλίνες ΜΕΘ, ενώ ελάχιστες είναι πλέον οι κλίνες ΜΕΘ που έχουν μείνει σε «Αττικόν», «Θριάσιο»,«Ασκληπιείο», «Ελπίς», ΚΑΤ, «Αγία Ολγα», «Ερυθρός Σταυρός», «Γ. Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη εντατικής 1ης κλινικής «Σωτηρία», Αντωνία Κουτσούκου, μιλώντας στο δελτίο του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως η κατάσταση μάλλον εξελίσσεται χειρότερα από την έξαρση του Νοεμβρίου, καθώς οι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ η κυρία Κουτσούκου, η μεγάλη διασπορά οφείλεται ενδεχομένως στις μεταλλάξεις, που έχουν αλλάξει την εικόνα της νόσου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για να το πει αυτό κάποιος με σιγουριά θα πρέπει να βασιστεί σε κλινικές μελέτες, που δεν υπάρχουν.
 

Μεγάλη η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, ανέφερε χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr ότι «το στέλεχος με τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι εξαπλώνεται με σημαντική ταχύτητα στη χώρα μας και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί, γεγονός το οποίο δεν υπήρχε τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε αυτή τη χρονική φάση σε τι ποσοστό υπάρχει στην κοινότητα επί του συνόλου, αλλά σύντομα με τη χρήση αλγορίθμων θα γνωρίζουμε τη διασπορά του στο γενικό πληθυσμό. Μπορώ όμως να πω, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ότι η μετάλλαξη εντοπίζεται σε σημαντικό ποσοστό των θετικών δειγμάτων».

«Θεωρώ ότι η πτώση των κρουσμάτων θα είναι σχετικά αργή. Ακόμα και με περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων δεν θα είναι εύκολο να δούμε γρήγορες αλλαγές», κατέληξε ο κ. Σουρβίνος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό θα είναι το τελευταίο αυστηρό lockdown που εφαρμόζει η κυβέρνηση».

 

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα πάμε σε αυστηρό lockdown- όλα τα σενάρια

Πρόταση για σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου σε όλη τη χώρα! 

69 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη

Οι πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας για την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ