Απάτη-μαμούθ στην Ευρώπη: Πούλησαν 1 εκατ. μεταχειρισμένα κινητά ως καινούργια

Zημίες έως και 300 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) αποκάλυψε την Τρίτη εγκληματικό δίκτυο που πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα ως καινούργια σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλώντας ζημίες έως και 300 εκατ. ευρώ.

Περίπου 1.770 αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι συμμετείχαν στην επιχείρηση «Troja» της EPPO, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 160 έρευνες σε 19 ευρωπαϊκές χώρες και συνελήφθησαν επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και οι φερόμενοι ως επικεφαλής της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την EPPO, το δίκτυο συναρμολογούσε κινητά τηλέφωνα από μεταχειρισμένα εξαρτήματα στο Χονγκ Κονγκ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία στη συνέχεια επανασυσκεύαζε, στέλνοντάς τα στην Ολλανδία. Ακολούθως, οι συσκευές μεταφέρονταν σε αποθήκες στη Γερμανία και πωλούνταν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το δίκτυο φέρεται να χρησιμοποιούσε εταιρείες-βιτρίνες στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελβετία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί καθεστώς ΦΠΑ που προορίζεται για μεταχειρισμένα προϊόντα. Η EPPO ανέφερε ότι τα τηλέφωνα πωλούνταν ως καινούργια και, ως εκ τούτου, ο φόρος θα έπρεπε να επιβάλλεται επί της συνολικής τιμής πώλησης και όχι μόνο επί του περιθωρίου κέρδους.

Το κύκλωμα εκτιμάται ότι προκάλεσε απώλειες εσόδων από ΦΠΑ άνω των 30 εκατ. ευρώ σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., με τις ζημιές μόνο στη Γερμανία να ανέρχονται σε τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη WELT, οι αρχές κατέσχεσαν περίπου 10.000 με 15.000 συσκευές από αποθήκη στο Κρέφελντ, στη δυτική Γερμανία.

Με πληροφορίες από Politico

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση