Κουτρουμάνης: Ευάλωτοι οι εργαζόμενοι όσο διευρύνονται οι ατομικές συμβάσεις

Παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου. Στο πλαίσιο αυτό, η απασχόληση θα μπορεί να φτάσει έως και 10 ώρες την ημέρα.

Παράλληλα, προβλέπετεται συμψηφισμός υπερωριών εντός εξαμήνου με:

  • μικρότερο ωράριο
  • ή ρεπό
  • ή κανονική άδεια άλλη ημέρα.

Ακόμα, θεμελιώνεται πρόβλεψη για δυνατότητα 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, ενώ θα θεωρείται άκυρη η απόλυση όσων εργαζομένων αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην πρόταση του εργοδότη τους.

Ψηφιακή κάρτα
Ακόμα, προβλέπεται η ίδρυση ψηφιακής κάρτας εργασίας για online έλεγχο του ωραρίου.

Η σταδιακή εφαρμογή, πρώτα από τις μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ τράπεζες), ενώ το πρόστιμο ανά εργαζόμενο που δεν δηλώνεται θα είναι 10.500€. Αν υπάρχει κατ’επανάληψη παράβαση, θα μπαίνει λουκέτο 15ημερών στην επιχείρηση.

Επιπλέον, τίθεται πλαίσιο στην τηλεργασία, όπου ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού. Ταυτόχρονα θα απαγορεύεται η χρήση της κάμερας για τον έλεγχο της απόδοσης ενώ θεσμοθετείται το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

Τι λένε οι ειδικοί

Το μεγάλο θέμα του εργασιακού νομοσχεδίου είναι οι ατομικές συμβάσεις, εκτίμησε, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Με ατομικές συμβάσεις καθορίζονται οι εργασιακές σχέσεις. Πολλοί εργαζόμενοι υπέγραψαν ατομική σύμβαση, αποδέχθηκαν μείωση μισθού γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Όσο διευρύνονται οι ατομικές συμβάσεις και μειώνονται οι συλλογικές, θα υπάρχουν προβλήματα στην αγορά εργασίας. Ο εργαζόμενος θα είναι ευάλωτος και θα υποχωρεί για κρατά μια θέση εργασίας» τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διασφάλιση των εργαζομένων ώστε να μην απορρυθμιστεί κι άλλο η αγορά.

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα, ο άλλοτε υπουργός, ανέφερε ότι το μέτρο προσπαθεί να εφαρμοστεί από το 2011. «Πολύ χρήσιμο μέτρο, αρκεί να εφαρμοστεί σωστά» σχολίασε.

Ακόμα, εξήγησε, ότι εφόσον με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο διευρύνονται οι κλάδοι που θα μπορούν να δουλέψουν Κυριακή, οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται έξτρα τις μέρες που θα εργάζονται και Κυριακή.

Όσον αφορά το 8ωρο, ήταν ξεκάθαρος. «Τυπικά δεν καταργείται το 8ώρο. Αλλά στην πράξη έχει καταργηθεί το 8ώρο. Πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως οι νέοι, δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές ατέλειωτες ώρες» συμπλήρωσε.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ