Κυβερνοεπίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης: Διέρρευσαν και στοιχεία του Μπουτάρη

Κυβερνοεπίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης: Διέρρευσαν και στοιχεία του Μπουτάρη

Ανάμεσα στα αρχεία που διέρρευσαν στο "σκοτεινό διαδίκτυο" είναι εκθέσεις οικονομικών ελέγχων ακόμη και προσωπικά δεδομένα του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη

Οι δράστες της κυβερνοεπίθεσης που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Ιουλίου στους servers του δήμου Θεσσαλονίκης, διέρρευσαν στο dark web, το λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» έναν φάκελο με συνολικά 50 αρχεία Pdf, μεγέθους 91,9mb.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το grtimes, μεταξύ των αρχείων αυτών βρίσκονται εκθέσεις οικονομικών ελέγχων στον δήμο, διαγωνισμοί, κάποιες κατόψεις ακινήτων, δικαστικές αποφάσεις κυρίως για θέματα εκλογών, αλληλογραφία με διάφορους φορείς, μηνιαία έντυπα δήλωσης παρουσιών εργαζομένων, αλλά και κάποια δεδομένα που αφορούν στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και συγκεκριμένα φωτοτυπία του διαβατηρίου του και αντίγραφο μισθοδοσίας του.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν παλαιότερες χρονιές φτάνοντας κυρίως έως το 2016. Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν έχουν υποκλαπεί άλλα προσωπικά δεδομένα, πέρα από αυτά του πρώην δημάρχου και το γιατί οι hackers επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν μόνο τα συγκεκριμένα αρχεία ή αν αυτό ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

«Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός»

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα προβλήματα σε πολλές υπηρεσίες του δήμου παραμένουν, ενώ η διαδικασία αποκατάστασης των συστημάτων είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα στην πορεία να φανεί και η ζημιά που έγινε και η οποία δεν είναι μικρή.

Ήδη, σύμφωνα με το grtimes, «χτυπήθηκε» από την επίθεση το χαρτογραφικό πόρταλ του δήμου (Τμήμα Γεωχωρικών Πληροφοριών) GIS, ένα εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό, τόσο για τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, όσο και για τους πολίτες και τους μηχανικούς.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης είπε στο grtimes, ότι δεν γνώριζε για αυτή την εξέλιξη, ενώ σχολιάζοντας την επίθεση, έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός, λέγοντας πως τέτοιου είδους συμβάντα μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν γνωστά μόνο σε χώρες του εξωτερικού.

Παλιά τα αρχεία, μέχρι περίπου το 2016

«Για την ώρα, αυτά που φαίνεται ότι έχουν υποκλαπεί, είναι παλιά αρχεία, μέχρι περίπου το 2016, τα οποία δεν θεωρούνται ευαίσθητα δεδομένα, όπως ο μισθός του δημάρχου που ούτως ή άλλως αναρτάται στη Διαύγεια» επεσήμανε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του στο grtimes, ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.

Επιπλέον, σημείωσε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, η λειτουργία του συνόλου των υπηρεσιών του δήμου, το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει μέχρι στιγμής πότε αυτό θα καταστεί εφικτό, καθώς ο όγκος των δεδομένων είναι εξαιρετικά μεγάλος.

«Η εντολή προς όλους είναι αυτή. Συνεχίζουν να επικεντρώνονται οι προσπάθειες στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ προσέθεσε πως στόχος του είναι, η επαναλειτουργία του δήμου να γίνει πια με τις αυστηρότερες προϋποθέσεις ασφάλειας και από πλευράς προσωπικού και από πλευράς τεχνικής υποστήριξης.
 

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ