Κυρ. Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από την ΕΕ ως φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα"

Newsroom
Newsroom

Η τριτολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Έως ότου λύσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαζόμαστε πάντα συμπληρωματικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσης, δηλαδή συστήματα τα οποία να μπορούν να μπαίνουν γρήγορα στο σύστημα όταν δεν θα έχουμε ΑΠΕ. Μιλάτε σε μια κυβέρνηση που έχει αυξήσει κατακόρυφα την διείσδυση των ΑΠΕ μετά από την εντυπωσιακή στασιμότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ΑΠΕ σε όλα τα επίπεδα. Και μεγάλες ΑΠΕ, και μικρές ΑΠΕ, και αποκεντρωμένες ΑΠΕ και συγκεντρωμένες ΑΠΕ» τόνισε στην τριτολογία του και απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν δεν θέλετε φυσικό αέριο, να μας το πείτε. Γιατί εκεί οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες. Φαντάζομαι ότι δεν εννοείται ότι θέλουμε να γυρίσουμε στον λιγνίτη. Μια επιλογή υπάρχει ακόμη, είναι τα πυρηνικά. Αν πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια να βγείτε ανοιχτά να το πείτε. Το να παρουσιάζετε μια ωραιοποιημένη εικόνα, αποκηρύσσοντας το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μια αναγκαστική λύση στην παρούσα συνθήκη, φαντάζει ουτοπικό» πρόσθεσε.

Για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σε όλες τις προεκλογικές συνεντεύξεις έλεγε ότι θα μειώσει το τέλος επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. «Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα. Και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» σημείωσε.

«Είναι πολύ βολικό να κρύβεστε πίσω από τους λίγους μεγάλους, οι οποίοι θα εντοπιστούν στο μέτρο του εφικτού μέσα από μια σειρά από παρεμβάσεις, αλλά να μην θίγετε αυτούς τους οποίους θωρείτε την δική σας εκλογική πελατεία για να μην γίνεστε δυσάρεστος σε κάποιους που, ναι, πρέπει να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης να μας εξηγήσετε πώς εσείς θα περιορίσετε την φοροδιαφυγή και να μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που στην αρχή της δεύτερης θητείας είχε το πολιτικό θάρρος να κάνει μια δύσκολη, πράγματι, παρέμβαση».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα πλέον είναι σε θέση να καταθέτει τον προϋπολογισμό της και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της χωρίς να έχει καμία επισήμανση από την ΕΕ και να αντιμετωπίζεται ως μια φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της ΕΕ για να καταλήξει: «Ναι, κ. Ανδρουλάκη, αυτό σημαίνει ότι επιτέλους αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και γι' αυτό μπορούμε το πλεόνασμα αυτής της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Αυτά τα 350 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, σε άτομα με αναπηρία, σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και σε χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό είναι το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι μια κατάκτηση για τη χώρα, είτε θέλετε να το δείτε, είτε όχι».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ