Λάρισα: Εκεί όπου όλα παραμένουν καλυμμένα από το νερό

Newsroom
Newsroom

Συγκλονίζουν οι εικόνες δυόμισι μήνες μετά

Τα λόγια μοιάζουν φτωχά για να περιγράψουν όσα άφησε το διπλό πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε περιοχές της Θεσσαλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο… Μάλιστα, οι εικόνες δυόμιση μήνες μετά συγκλονίζουν, καθώς τα νερά καλύπτουν τα πάντα εκεί όπου εκτείνονταν η λίμνη Κάρλα – πριν την αποξήρανση – και η οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επανασυστάθηκε.

Ο φωτογραφικός φακός της larissanet βρέθηκε σε αγροτικές εκτάσεις που ανήκουν στο Καστρί Αγιάς, οι οποίες παραμένουν κάτω από τεράστιους όγκους νερού. Μια ατελείωτη λίμνη απλώνεται όπου φτάνει το μάτι και ελάχιστα είναι εκείνα τα σημάδια που αποδεικνύουν πως μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου σ’ αυτόν τον χώρο υπήρχαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Πλέον από τη στάθμη του νερού εξέχουν λίγα γεωργικά μηχανήματα, καρούλια ποτίσματος, καρότσες, οι στέγες από αγροτικά κτίσματα, ενώ δεν λείπουν και τα φωτοβολταϊκά πάρκα όπου γύρω τους όλες οι εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες.

Λάρισα: Εκεί όπου όλα παραμένουν καλυμμένα από το νερό

Η larissanet συνομίλησε με τον Αχιλλέα Συμπίκο, γεωπόνο και παραγωγό από το Καστρί Αγιάς, ο οποίος έδωσε την πλήρη εικόνα που επικρατεί στην περιοχή τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Είναι χαρακτηριστικό πως εκεί όπου βρίσκονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στο Καστρί, το νερό φτάνει σε ύψος – κατά μέσο όρο – τα 2,5 μέτρα, ενώ από το ανώτερο σημείο η στάθμη έπεσε μέσα στο τρέχον χρονικό διάστημα μόλις 40 εκατοστά.

Στο μεγαλύτερο τμήμα των εκτάσεων – που πλέον είναι πλημμυρισμένες – καλλιεργούνταν βαμβάκι, σιτάρι, κριθάρι, μηδική, βιομηχανική τομάτα, αμπέλια, ενώ υπήρχαν και δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιές, φιστικιές, ελαιόδενδρα κ.α.).

Λάρισα: Εκεί όπου όλα παραμένουν καλυμμένα από το νερό

Ο κ. Συμπίκος χαρακτηρίζει δραματική την κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί. «Τέτοια περίοδο είχε τελειώσει η συγκομιδή πολλών προϊόντων, ενώ γίνονταν οι ετοιμασίες στα χωράφια για τη σπορά σιταριού. Μπορούμε να πούμε ότι σε άλλες εποχές επικρατούσε εργασιακός οργασμός, τώρα υπάρχει παγωμάρα» υπογραμμίζει, ενώ αυτό που πληγώνει ακόμη περισσότερο είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον.  «Πώς θα είναι ο χειμώνας και πόσο νέο νερό θα έρθει; Πότε θα αποστραγγιστούν τα νερά που ήδη υπάρχουν; Θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να υπολογίσουμε το επιπλέον νερό. Ποια θα είναι η αποδοτικότητα των χωραφιών μας μετά; Για να επιστρέψει η παλιά αποδοτικότητα θα περάσουν πενταετίες. Τι θα βρούμε μέσα στα χωράφια; Τι θα γίνει με τα αρδευτικά δίκτυα; Τι θα γίνει με τον εξοπλισμό μας που χάθηκε κάτω από τα νερά;» είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θέτει, ενώ δεν λείπει και το – πικρό – χιούμορ… «Κάποτε πηγαίναμε να δούμε τα χωράφια μας, τώρα από το ίδιο σημείο βλέπουμε το ηλιοβασίλεμα» επισημαίνει.

Ο Αχιλλέας Συμπίκος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους νέους αγρότες που επέλεξαν να μείνουν στα χωριά και στα χωράφια, οι οποίοι πλέον δεν έχουν αντικείμενο απασχόλησης. Αντίστοιχος είναι ο προβληματισμός και για τους μεγαλύτερης ηλικίας παραγωγούς, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να βρουν αλλού δουλειά.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης αναφέρει πως αυτός ο χρόνος – με πολλές δυσκολίες – θα περάσει, τα πράγματα όμως θα είναι χειρότερα το επόμενο έτος, εφόσον η  κατάσταση παραμένει η ίδια, καθώς η ψυχολογική επιβάρυνση των κατοίκων θα γίνει ακόμη πιο έντονη.

Κλείνοντας, ζητά από όλους τους υπεύθυνους να δώσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της Θεσσαλίας μετά από την τεράστια καταστροφή.

Σύσκεψη της επιτροπής παρακάρλιων χωρίων

Πρόσφατα συνεδρίασε η επιτροπή, η οποία έχει ως αντικείμενο την ενασχόληση με τα θέματα που αφορούν τις πληγείσες περιοχές από τις δύο θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Την επιτροπή αποτελούν εκπρόσωποι (πρόεδροι κοινοτήτων, γεωπόνοι, αγρότες κ.λπ) των τριών πληγέντων δήμων, Κιλελέρ, Αγιάς και Ρήγα Φεραίου, ενώ συγκροτήθηκε μετά από πρωτοβουλία των δημάρχων Αθανασίου Νασιακόπουλου του Δήμου Κιλελέρ, Αντωνίου Γκουντάρα του Δήμου Αγιάς και Δημητρίου Νασίκα του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη είχε να κάνει με τις αποζημιώσεις των πληγέντων και το χρονικό διάστημα της καταβολής τους. Αυτό αφορά μεγάλο αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων, των οποίων οι καλλιέργειες αλλά και το πάγιο κεφάλαιο (γεωργικά μηχανήματα, λάστιχα άρδευσης, κατεστραμμένα αγροτεμάχια, ποιμνιοστάσια κ.λπ.) επλήγησαν από τη θεομηνία. Επ’ αυτού συζητήθηκε  ο τρόπος αποζημίωσης των καλλιεργειών από τον ΕΛ.Γ.Α και του παγίου κεφαλαίου από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αντικείμενο της επιτροπής είναι επίσης ο σχεδιασμός και η κατάθεση προτάσεων που θα αφορούν  στο ζήτημα του αδειάσματος του νερού το οποίο καλύπτει  τα 180.000 πλημμυρισμένα στρέμματα της ευρύτερης περιοχής. Στόχος είναι, με τις δέουσες ενέργειες,  να αδειάσει το νερό  σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα  και έως ότου τα πλημμυρισμένα κτήματα  γίνουν ξανά καλλιεργήσιμα και παραγωγικά να συνεχίσουν να καταβάλλονται  οι αποζημιώσεις για αυτά.

Λάρισα: Εκεί όπου όλα παραμένουν καλυμμένα από το νερό

Τέλος, η επιτροπή σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Πλατυκάμπου πρότεινε ενδεικτικές  τιμές  για τις αποζημιώσεις των  καλλιεργειών αλλά και του παγίου κεφαλαίου  λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την άποψη των αγροτών  για το ύψος των αποζημιώσεων  που πρέπει να καταβληθούν.

Τις προτάσεις της επιτροπής θα καταθέσει και θα επιχειρηματολογήσει για αυτές ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και στους υφυπουργούς  Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών & Μεταφορών κ.κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και Νίκο Ταχιάο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν άμεσα στα γραφεία τους στην Αθήνα.

 

φωτογραφίες Θανάσης Καλιακούδας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ