"Λίφτινγκ" στον Ποινικο Κωδικα: Τέλος στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών

Newsroom
Newsroom

Όπως αναφέρεται: "Αποκαθίσταται η δογματική βάση του ποινικού συστήματος ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), να διώκονται αυτεπάγγελτα".

Σημαντική αλλαγή αναφορικά με το ακαταδίωκτο των τραπεζικών εισέρχεται στο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης εν όψει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.

Ειδικότερα θα διώκονται τα οικονομικά εγκλήματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γ. Φλωρίδης, καθώς στο νομοσχέδιο που αφορά στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ο υπουργός τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι όλα τα κακουργήματα συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων, όπως απιστία, υπεξαίρεση τοκογλυφία και απάτη, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, δηλαδή δεν απαιτείται η υποβολή έγκλισης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το νέο μέτρο θα ισχύει τόσο για τα στελέχη των τραπεζών όσο και για τους υπαλλήλους τους.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: "Αποκαθίσταται η δογματική βάση του ποινικού συστήματος ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), να διώκονται αυτεπάγγελτα".

Να σημειωθεί πως η εν λόγω αναφορά για αλλαγή του νόμου έγινε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ, και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, όπου ο υπουργός έπειτα από σχετική ερώτηση, έριξε το «γάντι» ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι, ναι μεν το 2019 είχε προβλεφθεί ουσιαστικά η ασυλία των τραπεζιτών από διώξεις για τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης, αλλά τότε οι συνθήκες ήταν «εξαιρετικές» και επρόκειτο για «έκτακτη νομοθεσία της χρεοκοπίας». Πλέον, που η χώρα έχει μπει σε «κανονική» περίοδο, αυτή η ασυλία καταργείται. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ