Θεοδωρίδου: «Οι περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς μας ανησυχούν πολύ»

Θεοδωρίδου: «Οι περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς μας ανησυχούν πολύ»

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των ηλικιακών ομάδων 70-74 και 65-69 ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης

Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον κορωνοϊό παρουσίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο πλαίσιο της προληπτικής αναστολής των εμβολιασμών σε αρκετές χώρες της ΕΕ με το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συντάχθηκε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), συνεχίζοντας κανονικά την εμβολιαστική διαδικασία και με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο συσχετίζεται απολύτως με περιστατικά θρομβώσεων ή με το αναφερθέν σπάνιο φαινόμενο να εμφανίζεται θρόμβωση και διάχυτη αγγειακή πήξη.

«Όλα τα εμβόλια έναντι της Covid 19 προστατεύουν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι από άλλες ασθένειες. Επομένως, δεν θα πρέπει να συσχετίζονται καταστάσεις που οδηγούν σε θάνατο με το εμβόλιο» επεσήμανε.

Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε τη Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης, η οποία συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό ακόμη και άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

Αιχμές για την ενδονοσοκομειακή διασπορά

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου άφησε αιχμές για τις περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής διασποράς. «Οι περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς μας ανησυχούν πολύ. Ξέρουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που εμβολιάζονται θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει».

Όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες νοσούν εμβολιασμένοι ακόμη και μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου, αλλά αυτές σε ποσοστό δεν ξεπερνούν το 0,2%. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να εγείρεται ως δικαιολογία, για να μην διενεργούνται εμβολιασμοί.

 

Εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των ηλικιακών ομάδων 70-74 και 65-69 ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Όπως είπε, στις 26/3 θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-74 και λίγο αργότερα, δηλαδή στις αρχές Απριλίου η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65-69.

Παράλληλα, όπως εξήγησε από την Τετάρτη, 31/3, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν -αν δεν είναι- στην ομάδα Α. Αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ενώ ο ίδιος διευκρίνισε πως η ένταξη των πολιτών στην ομάδα Α έγινε από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τηρώντας κάποια πολύ συγκεκριμένα και πολυπαραγοντικά κριτήρια.

Εμβολιασμός ατόμων με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εμβολιασμών είπε πως «από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Ως τώρα κλείστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού και σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία της χώρας.

Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Απριλίου.

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα είπε πως σήμερα έχουν γίνει ως τώρα 29.000 εμβολιασμοί, ενώ από την πρώτη μέρα έχουν πραγματοποιηθεί 1.464.000 εμβολιασμοί.

Όπως εξήγησε, 993.000 πολίτες έκαναν τουλάχιστον την πρώτη δόση, με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης να αγγίζει το 9,74%.

Σημειώνεται πως 471.000 πολίτες έκαναν και τις δύο δόσεις.

Ακόμα, υπογράμμισε πως αύριο μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμένους πολίτες, τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

 

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα

Δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόκειται για το κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου. Επίσης θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα και συνολικά θα φτάσουν τα 1.073.

 

Χρονοδιάγραμμα παραλαβής εμβολίων

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, ο ΓΓ ΠΦΥ, είπε το επόμενο τρίμηνο η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson θα παραδώσει 1.200.000 δόσεις.

 

Δείτε επίσης:

64 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

1.707 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 69 θάνατοι

Αυτό είναι το φύλλο επίταξης που παραδίδεται στους ιδιώτες γιατρούς της Αττικής

Επιστράτευση 206 γιατρών: Πώς θα επιδοθούν τα φύλλα πορείας

Τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμα - "Καμπανάκι" για τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων

Ένα ακόμη κρούσμα στην καθαριότητα - Σε καραντίνα το πλήρωμα του απορριμματοφόρου!

Εκτοξεύτηκαν οι νοσηλείες με κορωνοϊό στην Κρήτη

Μετά τον παπά και την παπαδιά, πέθανε και ο γιος από κορωνοϊό

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ