Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για τα παιδιά και τους ανεμβολίαστους

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για τα παιδιά και τους ανεμβολίαστους

Για καλοκαίρι εγρήγορσης και όχι ραστώνης, έκανε λόγο ο Μ. Θεοδωρίδου

Στην πρόοδο που παρουσιάζει το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις τελευταίες εξελίξεις και έρευνες που αφορούν τα εμβόλια αλλά και στη μεγάλη ανησυχία που προκαλεί η παραλλαγή "Δέλτα" του ιού, αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κα. Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα κει έφερε ως παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν με την επικράτηση της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Επεσήμανε ότι η μεταδοτικότητα του νέου ιού είναι 50 με 70% υψηλότερη από το αγγλικό στέλεχος, που με τη σειρά του είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού.

"Τα εμβόλια μας προστατεύουν" είπε, ενώ ο ιός "τρέχει. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος", πρόσθεσε και ζήτησε εντατικοποίηση των εμβολιασμών. 

Μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί ως σήμερα 29 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ παγκοσμίως θα επικρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.«Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα είναι έως 70% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη», είπε και τόνισε πως θα «χτυπήσει» κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις με τα εμβόλια της Pfizer και της Astrazeneca προστατεύει κατά της σοβαρής νόσησης κατά 96% για το πρώτο και κατά 92% για το δεύτερο, αναφορικά πάντα με την μετάλλαξη Δέλτα.

 

 

 

 

Μ. Θεμιστοκλέους: Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί

Περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά , ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ειδικότερα, με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, ενώ 3.650.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η «Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά

Προχωρά ικανοποιητικά, όπως είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη 19 μεγάλων νησιών μας.

Από τις 18 Μαΐου, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού στα νησιά, καθώς ο μέσος όρος εμβολιασμένων με μία δόση, στις 18 Μαΐου ήταν 22%, ενώ σήμερα ανέρχεται στο 54%.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στα νησιά, στις 18 Μαΐου, ήταν 13%, ενώ σήμερα φθάνει στο 45%.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων για τον Ιούλιο, υπενθυμίζεται ότι περιμένουμε τα εξής:

  • Η Pfizer θα παραδώσει πάνω από 1.150.000 δόσεις.
  • Η Moderna 380.000 δόσεις.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 171.000 δόσεις.

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Κορωνοϊός: 362 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι - Στους 215 οι διασωληνωμένοι

Σουρβίνος- Σαρηγιάννης: Επικράτηση μετάλλαξης Δέλτα μέχρι τέλη Αυγούστου

Ταχύτερο και επιθετικότερο το στέλεχος «Δέλτα»

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και την Κρήτη

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ