Μ. Θεοδωρίδου: Ένα στα πέντε κρούσματα που ανακοινώνονται είναι παιδί

Μ. Θεοδωρίδου: Ένα στα πέντε κρούσματα που ανακοινώνονται είναι παιδί

Τα εμβόλια είναι ασφαλή για τα παιδιά τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών

Στον εμβολιασμό των παιδιών ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

Πιο συγκεκριμένα η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τα σχολεία ανοίγουν για 2η χρονιά με κορωνοϊό, και αναφέρθηκε στη διαπίστωση του ΠΟΥ σύμφωνα με την οποία η «πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης».

Η εικόνα των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή: Τον Μάιο του 2021 ήταν 7,5% των κρουσμάτων ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό έφτασε στο 20% και μάλιστα με κλειστά σχολεία.

Οπότε, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, είναι εύλογη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία, όπου τα σχολεία έχουν ανοίξει, τα κρούσματα στα παιδιά ξεπέρασαν το 30%.

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή για τα παιδιά με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ κλείνοντας είπε ότι το μήνυμα είναι ότι το κουδούνι χτυπά άμεσα για τον εμβολιασμό παιδιών, εφήβων και «ας ελπίσουμε των διστακτικών».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε ακόμη για την τρίτη δόση του εμβολίου σε άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και σε όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα, είπε ,θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τρίτη δόση.

Θεμιστοκλέους: Αν αυξηθούν τα ραντεβού, μπορούμε σε 20 ημέρες να πετύχουμε το ποσοστό ανοσίας

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών.

Πιο αναλυτικά, σήμερα έχουν γίνει 20.000 εμβολιασμοί και στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ξεπεράσει τους 30.000.

Συνολικά έχουν γίνει 11.350.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 6.000.000 αφορούν έστω και μία δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 57,3% επί του συνολικού πληθυσμού ή στο 66,5% επί των ενηλίκων.

Πάνω από 5.715.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 54,5% επί του συνολικού πληθυσμού ή 63,6% επί των ενηλίκων.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά μέσο όρο κλείνονται 20.000 ραντεβού την ημέρα. Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 164.000 ραντεβού.

Στο πρόγραμμα του κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν εγγραφεί 7.330 πολίτες, ενώ έχουν εμβολιαστεί 5.500 πολίτες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας ακόμη και μέσα στο εόμενο 20ήμερο, αν συνεχιστεί η αύξηση στα ραντεβού το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ