"Παρακολουθούμε στενά τα κρούσματα στα σχολεία"

Τί δήλωσαν Γκάγκα, Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης

 

Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει αυτό να το έχουμε υπόψιν μας, γενικά η χώρα φαίνεται να σταθεροποιείται, υπάρχει όμως μια αυξητική τάση σε Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα, επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης. 

«Το φθινόπωρο μπαίνει τώρα, ο χειμώνας είναι μπροστά. Είναι σημαντικό να το έχουμε υπόψιν μας και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ανεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό. Χτυπάει ένα “καμπανάκι κινδύνου”. Θέλουμε να είναι ενήμερος όλος ο κόσμος ότι τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν και θέλουμε να αποφύγουμε πάση θυσία τα πολλά κρούσματα» είπε ακόμα.

«Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατάμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε», υπογράμμισε η κ. Γκάγκα.

Παπαευαγγέλου: Δεν έχει καταγραφεί αξιόλογη αύξηση στα κρούσματα σε παιδιά 

"Κυριαρχεί η ενδοοικογενειακή διασπορά" είπε η κα. Παπαευαγγέλου και η "διασπορά σε κοινωνικές εκδηλώσεις".

Σχολιάζοντας την πληθώρα δημοσιευμάτων για τα κρούσματα στα σχολεία η καθηγήτρια τόνισε πως "δεν έχει καταγραφεί αξιόλογη αύξηση στα κρούσματα των παιδιών αλλά αυτό που ισχύει είναι ότι 1 στα 3 κρούσματα αφορούν σε παιδιά από 4 έως 18 ετών".

Η κ. Παπαευαγγέλου επέμεινε στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων και στη χρήση μάσκας στο σχολείο και όπως είπε χαρακτηριστικά "το testing και η τήρηση των μέτρων κερδίζει έδαφος απέναντι στην καραντίνα". 

Η ανησυχία για τη Β. Ελλάδα

Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Βόρεια Ελλάδα, με διπλασιασμό κρουσμάτων στην Ξάνθη και μεγάλη αύξηση σε άλλους νομούς όπως η Δράμα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς θα προκαλέσει αύξηση νοσηρότητας.

Και η Θεσσαλονίκη εμφανίζει σταθερά υψηλό αριθμό κρoυσμάτων γεγονός που οξύνει την ανησυχία.

Την ίδια στιγμή συνολικά παρατηρείται, με εξαίρεση την Βόρεια Ελλάδα, αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας.

Το 37% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι μεταξύ 45 και 65 ετών. Η πανδημία σήμερα είναι μια επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γκ. Μαγιορκίνης: Σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα

Σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα, κάτι που βλέπουμε για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Παρατηρούνται επίσης σαφή σημεία βελτίωσης στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε δεύτερη εβδομάδα με υψηλό αριθμό εκτελούμενων τεστ, συνεπώς «θα πρέπει να βλέπουμε με προσοχή τους αριθμούς των διαγνώσεων οι οποίοι δείχνουν ήπια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι θετικότητες κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες, όμως, έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην αύξηση της επιδημικότητας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που καταγράφονται ήδη χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα. «Δυστυχώς σε όποιες από αυτές τις περιοχές καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού αναμένουμε, με σημαντική βεβαιότητα, ταχύτερη αύξηση της επιδημίας, καθώς και υψηλότερη νοσηρότητα», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυναμικής παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

   Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση, που πιθανώς οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εκτελούμενων τεστ, είπε ο καθηγητής.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση με περίπου 11% λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα. Σημεία ήπιας αλλά σταθερής βελτίωσης παρουσιάζει η πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου 6%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων υποχωρεί σταθερά, κάτω από την μονάδα.

   Στοιχεία για self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 50,8 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 37 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 104.000.

    Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 230 εκατ. μολύνσεις και περισσότεροι από 4,7 εκατ. θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων δείχνει πτωτική τάση με 8% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 501.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 9% και καταγράφηκαν περίπου 8.000 ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη δείχνει τάσεις σταθεροποίησης στις διαγνώσεις και 4% αύξηση στους θανάτους.

 Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 117.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.690 ανά ημέρα.

Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 22 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στις περισσότερες Βαλκανικές χώρες.

   

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ