Οι δηλώσεις των ηγετών στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Οι δηλώσεις των ηγετών στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Παρακολουθείστε live τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατά την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύτπου στη Λευκωσία.

Σε κοινές διαπιστώσεις και σύμπτωση απόψεων για την τουρκική προκλητικότητα κατέληξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύτπου. Ο κ. Σίσι συναντήθηκε νωριτερα και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, ενώ παράλληλα οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Νωρίτερα, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προκλητικη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους. Επίσης, συζητήθηκαν οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Ιδιαίτερα, τονίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού όπως σημειώθηκε η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ. Στη συνάντηση εξετάστηκαν, επίσης, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ