Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου

Τί ανακοινώθηκε - Προηγήθηκε η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κλείδωσε και ανακοινώθηκε επίσημα η συνάντηση που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Πλήρης επίγνωση των διαμετρικά αντίθετων θέσεων

«Η σημερινή συνάντηση (σ.σ. εννοεί την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα)  ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Δένδιας.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας στο τετ α τετ με τον κ. Τσαβούσογλου εξετάστηκε το σύνολο των διμερών ζητημάτων που απασχολούν Αθήνα και Άγκυρα καθώς και των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι «σκοπός της συνάντησης είναι μια πρώτη συνεννόηση και αν καταστεί δυνατόν η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου».

Στο πλαίσιο ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι «συμφωνήθηκε περιορισμένος κατάλογος μέτρων οικονομικής συνεργασίας» όπως η «αμοιβαία αναγνώριση» των πιστοποιητικών covid19  ώστε να δοθεί η δυνατότητα να στηριχθεί ο Τουρισμός στις δύο χώρες με εκατέρωθεν επισκέψεις Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.

Συγχαρητήρια για την κατάκτηση της ευρωλίγκας

«Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Δένδιας και συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για την κατάκτηση της ευρωλίγκας από την Εφές Ανατολού.

Χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Για συζητήσεις με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις έκανε λόγο από την δική του πλευρά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επεφύλαξε η ελληνική πλευρά και επιβεβαίωσε τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για επιτάχυνση διμερών διαπραγματεύσεων που αφορούν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα.

«Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα» ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Συμφωνία σε 25 θέματα

Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Καβάλα υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως κι ο Νίκος Δένδιας, παραδέχτηκε πως υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το οποία θα πρέπει να επιλυθούν βάσει σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» τόνισε.

Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει πως από πλευράς Άγκυρας υπάρχει πολιτική βούληση για συνεργασία.

Συζητήσεις για ημερομηνία νέων διερευνητικών

«Υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία, είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια βούληση από την Ελλάδα».

Επίσης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

 

 

 

Δείτε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Κρίσιμες επαφές Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια με Μ. Τσαβούσογλου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ