Η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τις πύλες της στους υψηλούς προσκεκλημένους

Η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τις πύλες της στους υψηλούς προσκεκλημένους

Ξεκίνησαν οι διήμερες οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Μια σημαντική σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας αλλά και του πολιτισμού της Ελλάδας γράφτηκε το απόγευμα της Τετάρτης με την υποδοχή των υψηλών προσκεκλημένων στο εντυπωσιακό, πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, που άνοιξε για πρώτη φορά επίσημα τις πύλες της, σήμερα, παραμονή της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο η κορυφαία Εθνική μας Επέτειος συναντάται με την ολοκλήρωση ενός εβληματικού έργου, ενός πολιτιστιτικού οράματος που, μετά από χρόνια, πήρε επιτέλους σάρκα και οστά.

Η εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη ξεκίνησε γύρω στις 6:00 το απόγευμα  στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την πανηγυρική επέτειο.

Η εκδήλωση πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε από τον χώρο υποδοχής της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκεί με φόντο το εντυπωσιακό, μεγάλων διαστάσεων έργο του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά» εκφωνήθηκαν οι λόγοι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα. 

 

«Με υπερηφάνεια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Στη 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας και ολόκληρης της χώρας: Της νέας Εθνικής Πινακοθήκης. Ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο, που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. Κτήμα όχι μόνο των Ελλήνων. Αλλά και των ξένων φίλων μας που συμμετέχουν στην εθνική μας επέτειο
» είπε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα ελευθερίας της Ελλάδας. Γιατί η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό αποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά, αντίθετα, ένας ζωντανός οργανισμός, που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους».Για να καταλήξει λέγοντας με νόημα: «Η Ιστορία, συνεπώς, μάς θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας.Και σήμερα, μας βρίσκει δίπλα-δίπλα, μπροστά στη «Λαϊκή Αγορά» του Τέτση, που κοσμεί την είσοδο της νέας Πινακοθήκης. Ένα μεγαλειώδες έργο, αφιερωμένο στην καθημερινή επικοινωνία των απλών ανθρώπων. Γιατί οι απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και, συχνά, αίμα. Αλλά πάντα με ελπίδα. Υψηλοί φίλοι της χώρας μου, ας απαντήσουμε, λοιπόν, με τη σειρά μας και εμείς στην Ιστορία. Μένοντας συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει για όλους μας το μέλλον».

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της ημέρας που επιλέχθηκε για την επίσημη πρώτη παρουσίαση της νέας Εθνικής Πινακοθήκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη: «Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία. Δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της νέας, σύγχρονης, δυναμικής Ελλάδας. Της Ελλάδας του Πολιτισμού, της Δημιουργίας, της Καινοτομίας, της Ανάπτυξης, της Εξωστρέφειας. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα, άρρηκτα  δεμένης με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830» τόνισε ενώ  ενώ η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα είπε απευθυνόμενη στους ξένους προσκεκλημένους: «Τιμάτε με την υψηλή παρουσία σας τα θυρανοίξια του νέου μουσείου. Θεωρούμε αυτή την τιμή συμβολική, γιατί μας υπενθυμίζει τον τεράστιο ρόλο του φιλελληνικού κινήματος στον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων. Η Ευρώπη ανταπέδιδε έτσι τα τροφεία στην μακρινή μητέρα του πολιτισμού της, την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αναγέννησή της».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία συνοδεύεται από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, υποδέχθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Δούκισσα της Κορνουάλης, που έφθασαν στην Αθήνα στις 17:35, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin, τον Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith και τον Πρόεδρο του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez. Παρόντες είναι επίσης η υπουργός Πολιτισμου και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη,  ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και φυσικά η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Πινακοθήκη

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι αμέσως μετά το καλωσόρισμα περιηγήθηκαν κάποιους από τους εντυπωσιακούς νέους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης και θαύμασαν από κοντά έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση, τα οποία εκτίθενται σε μια ειδική αίθουσα του πρώτου ορόφου, με κορυφαία τα «Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη, «Έλληνας Καβαλάρης» του  Ευγένιου Ντελακρουά,  «Εξοδος του Μεσολογγίου», «Υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» κ.α. Παράλληλα είδαν από κοντά και αριστουργήματα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων όπως τα «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» και «Εαρινή Συμφωνία» του Νικόλαου Γύζη, «Χριστός-Ανθρωπότης» του Κωνσταντίνου Παρθένη,  «Στην ταράτσα ή Αθηναϊκή βραδιά» του Ιάκωβου Ρίζου που απαθανατίζει ένα αξιωματικό του Ναυτικού που εικάζεται πως είναι  ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδος, παππούς του Πρίκγιπα Κάρολου.

Πινακοθήκη

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ