Μ. Βαρβιτσιώτης: Καμία συζήτηση με Τουρκία εάν δεν αποσύρει τα πλοία

Η αποκλιμάκωση της έντασης με προηγούμενη απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανέναν διάλογο με την Τουρκία «με κανονιοφόρους φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία να περιπολούν στο Αιγαίο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε: «Βασικός στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να πάμε σε αποκλιμάκωση της έντασης. Δεν μπορούμε, παρότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, να κάνουμε την οποιαδήποτε συζήτηση υπό το καθεστώς εκβιασμού με κανονιοφόρους φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία να περιπολούν στο Αιγαίο και να υπάρχουν πράξεις, οι οποίες προσβάλλουν την εθνική μας κυριαρχία. Απέναντι σε αυτούς που νομίζουν ότι θα φανούμε εύκαμπτοι απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, απαντάμε με σταθερή φωνή και λέμε ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, είναι εδώ για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή και θέλει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με σταθερότητα και μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της ηρεμίας στην περιοχή». 

Τόνισε δε ότι «ο Ερντογάν πρέπει να αποσύρει τα τουρκικά πλοία από την νοτιοανατολική Μεσόγειο, να ξαναβάλει στο λιμάνι της Αττάλειας το Ορούτς Ρέις και να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου με λογική διαπραγμάτευσης και όχι παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι  τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, αναγνωρίζεται από όλους τους παίκτες, κι αυτή είναι η διεθνής πρακτική, αλλά και το πνεύμα και το γράμμα του νόμου» συμπληρώνοντας ότι «εμείς δε θέλουμε να πάμε σε διάλογο μετά από οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δυσχερές για να αρθούν οποιεσδήποτε ενστάσεις και από τις δυο πλευρές. Για αυτό ζητάμε την απόσυρση των τουρκικών πλοίων από το Αιγαίο. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συζητήσουμε μέσα από στρατιωτικές απειλές ή με το φόβο ενός λάθους σε μια ενδεχόμενη συμπλοκή. Το να έχεις πολλά πλοία συγκεντρωμένα σε μια μικρή περιοχή ή να έχεις καθημερινές υπερπτήσεις οπλισμένων αεροπλάνων από την τουρκική πλευρά και την αντίστοιχη απάντηση από την ελληνική πλευρά δεν είναι κάτι που καλλιεργεί ένα πνεύμα διαλόγου».

Και πρόσθεσε: «Αν νομίζει ο Ερντογάν ότι από τη μια μπορεί να λέει ό,τι θέλει στο εσωτερικό του ακροατήριο και να καλλιεργεί ένα πολεμικό κλίμα μέσα από τις ένοπλές του δυνάμεις και μετά να στέλνει ένα μήνυμα ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κάποιο διάλογο, δείχνει ότι αυτή η πρόσκληση είναι προσχηματική».

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ