Μανάβικα και παντοπωλεία επέστρεψαν στο κέντρο της Λάρισας

Μανάβικα και παντοπωλεία επέστρεψαν στο κέντρο της Λάρισας

Μαζί με τα τυροπωλεία και τα αλλαντοπωλεία κερδίζουν έδαφος και γεμίζουν χρώματα και αρώματα την πόλη

Οι φακές να είναι από τα Φάρσαλα. Τα μήλα από την Αγιά όπως και τα κεράσια. Οι πατάτες από το Λιβάδι Ελασσόνας και οι ντομάτες, κόκκινες και αρωματικές από τη Σπηλιά Κισσάβου.

Κι όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να φύγει κάποιος από το κέντρο της Λάρισας ούτε στιγμή. Να τα βρίσκει εύκολα και γρήγορα σ’ ένα σταθερό και μόνιμο καθημερινά χώρο.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια πολύ ιδιαίτερη τάση. Αυτήν της στήριξης των τοπικών προϊόντων μέσω της επιστροφής στις παλιές συνήθειες της πόλης. Πολλά μπακάλικα, μανάβικα, τυροπωλεία, αλλαντοπωλεία και παντοπωλεία έχουν ανοίξει στην καρδιά της Λάρισας φέρνοντας μυρωδιές και αρώματα στο «γκρίζο» κέντρο.

«Υπήρχε μια εποχή που μας είχε πιάσει μια ξενομανία δεν υπήρχε περίπτωση να έβρισκες εύκολα τέτοιου είδους καταστήματα στο κέντρο της Λάρισας. Είχαν κυριαρχήσει καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και το ενοίκιο δεν μπορούσε να το σηκώσει εύκολα, ένα μανάβικο για παράδειγμα» εξηγεί στη Larissanet επαγγελματίας στο χώρο της αγοράς και ενοικίασης ακινήτων. Με τα χρόνια όμως αυτό άλλαξε και αφού έκανε κάποιος την αρχή και είδε πως υπάρχει ενδιαφέρον ακολούθησαν κι άλλοι.

Εδραιώθηκαν…

«Όταν μάλιστα έφτασε και η οικονομική κρίση και έκλεισαν αρκετά καταστήματα τότε βρήκαν την ευκαιρία να εδραιωθούν ακόμα περισσότερο τα μανάβικα και τα παντοπωλεία» προσθέτει.

«Βρίσκεις τα πάντα…»

Πόσο όμως βόλεψε η ύπαρξη τέτοιων καταστημάτων τους πολίτες; «Βρίσκεις τα πάντα σε λίγα μόλις λεπτά. Όσπρια, ξηρούς καρπούς, λάδια, ξύδια, βιολογικά, φρούτα, λαχανικά, τυριά, αλλαντικά, χαλβάδες, σοκολάτες.

Κατεβαίνεις από το γραφείο σου και επιστρέφεις έχοντας πάρει όλα αυτά που χρειάζεσαι» λέει στη Larissanet εργαζόμενη μητέρα που δεν μπορεί να πάει στη λαϊκή αγορά της περιοχής της, λόγω ωραρίου δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα, πολύ ουσιαστική.

«Σχέση εμπιστοσύνης»

Όπως σε όλους τους κλάδους όμως έτσι και στο θέμα των παντοπωλείων και των συναφών καταστημάτων έχει εξελιχθεί και μάλιστα εντατικά το τελευταίο διάστημα, το ζήτημα της διανομής.

Αρκετοί πελάτες εμπιστεύονται τους μανάβηδες και τους παντοπώληδές τους  και παραγγέλνουν όλα όσα χρειάζονται και τα παραλαμβάνουν στο σπίτι τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πελάτες και τους επαγγελματίες. Είναι αυτό που κρατάει ζωντανά τα καταστήματα και μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα απρόσωπα τμήματα των μεγάλων σούπερ μάρκετ» υποστηρίζει καταστηματάρχης που δραστηριοποιείται χρόνια στο χώρο.

Πηγή: larissanet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ