Μανωλάδα: Κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί εργάτες, δύο τραυματίες

Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Ηλείας

Τον τρόμο έζησαν την περασμένη Παρασκευή εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στα παραπήγματα στα οποία διαμένουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του pelop.gr, από την πυρκαγιά δεν έμεινε τίποτα όρθιο, ενώ τουλάχιστον δύο εργάτες υπέστησαν εγκαύματα στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά.

Σημειώνεται πως στις 15 παράγκες που τυλίχθηκαν στις φλόγες βρίσκονταν 34 άτομα, 24 από το Πακιστάν και 10 από Μπαγκλαντές, ενώ κάηκαν πρόβατα και κότες που είχαν για δική τους χρήση, καθώς και τα υπάρχοντά τους - ανάμεσα σε αυτά και έγγραφα, όπως διαβατήρια, χρήματα αλλά και ψυγεία και κουζίνες και ένα μοτοποδήλατο.

Η κίνηση ΚΕΕΡΦΑ, με ανακοίνωσή της, απαιτεί τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και την απόδοση νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλους τους εργάτες γης και αμοιβές σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αξιοπρεπείς χώρους στέγασης.

Διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το pelop.gr, οι εργάτες γης στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και της Βουπρασίας συμφώνησαν πρόσφατα με τις ομάδες παραγωγών σε αύξηση του ημερομισθίου στα 27 ευρώ από τα 24 που ίσχυε παλαιότερα, όπως επίσης και στην αποζημίωση της υπερωρίας.

Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι οι εργάτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, και οργανωμένα πλέον, κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με τις τρεις μεγάλες ομάδες παραγωγών για αύξηση του ημερομίσθιου και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. 

Όπως επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών «Υρμίνη» Ανδρέας Γούργαρης, οι ομάδες παραγωγών και οι ανεξάρτητοι καλλιεργητές, κατέληξαν σε συμφωνία με τους εργάτες γης για 7ωρη ημερήσια απασχόληση με ημερομίσθιο που αυξήθηκε από τα 24 στα 27 ευρώ συν 4 ευρώ ανά ώρα υπερεργασίας. Μαζί με το εργόσημο και χωρίς υπερωρίες, το μεροκάματο πλέον φτάνει στα 30 ευρώ για τους εργάτες γης της περιοχής.

Την ίδια ώρα, οι εργάτες που διαμένουν σε παραπήγματα με μουσαμάδες στην ύπαιθρο, απαιτούν πλέον η διαμονή τους να γίνεται σε αξιοπρεπείς χώρους - που θα πληρούν όλους τους βασικούς όρους υγιεινής - αλλά και η μεταφορά τους να μην πραγματοποιείται πλέον σε ανοικτές καρότσες αγροτικών οχημάτων, αλλά με ασφάλεια σε κλειστά οχήματα.

Πηγή: Dikaiologitika

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ