Μήνυμα ΥΠΕΞ για την Παγκόσμια Ημέρα Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων

"Η πληροφόρηση είναι δημόσιο αγαθό στο οποίο όλοι έχουν δικαίωμα"

«Με την ευκαιρία της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων, η οποία καθιερώθηκε με την ελληνικής πρωτοβουλίας, Απόφαση 68/163 (2014) της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα αποδίδει σήμερα φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ανά τον κόσμο, που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και όσους υπέστησαν ή εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων», αναφέρει σε μήνυμά του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, τονίζει πως η Ελλάδα υπογραμμίζει τη θεμελιώδη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξαρτησίας και ποικιλομορφίας των ΜΜΕ για την πραγμάτωση της ουσιαστικής δημοκρατίας, χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη κάθε προσπάθειας εκφοβισμού ή επίθεσης κατά δημοσιογράφων ή εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Επιπλέον, ενθαρρύνει τα κράτη να ανταποκριθούν στην υποχρέωση προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, καθιερώνοντας ένα συνεκτικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την πρόληψη των τελούμενων κατά αυτών εγκλημάτων και στην παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων. 

Για να τιμήσει τη σημερινή επέτειο, η Ελλάδα συνδιοργανώνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μαζί με την Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων και την UNESCO διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ρητορική Μίσους και Γυναίκες Δημοσιογράφοι».

Ν. Δένδιας: Η πληροφόρηση είναι δημόσιο αγαθό στο οποίο όλοι έχουν δικαίωμα

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στην εν λόγω εκδήλωση, ο Νίκος Δένδιας είπε πως η Ελλάδα αισθάνεται υπερήφανη για τη συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης από κοινού με την Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων και την UNESCO. Επισήμανε πως «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία του λόγου διότι βιώνουμε τις επιπτώσεις στην άμεση γειτονιά μας». Για παράδειγμα, ανέφερε ότι σε μια γειτονική χώρα σήμερα 80 δημοσιογράφοι είναι καταδικασμένοι, 93 έχουν συλληφθεί και 167 είναι καταζητούμενοι. Προσδιόρισε ως σκοπό να «επικεντρωθούμε στον αντίκτυπο της ρητορικής μίσους στην ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης». Επιπροσθέτως, σημείωσε πως το δικαίωμα των γυναικών δημοσιογράφων να είναι ασφαλείς και να μην υφίστανται έμφυλη βία πρέπει να προστατεύεται επαρκώς. Παράλληλα, τόνισε, επαρκώς πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά δημοσιογράφων.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η Ελλάδα, από κοινού με έναν πυρήνα χωρών που εμφορούνται από τις ίδιες αντιλήψεις, υποβάλει προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Ψήφισμα για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα επικύρωσε πρόσφατα τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της Βίας και της Παρενόχλησης στους Χώρους Εργασίας και παρότρυνε τις χώρες που δεν το έχουν πράξει, να την επικυρώσουν και αυτές.

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε πως η πληροφόρηση είναι ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο όλοι έχουν δικαίωμα. Ως τέτοια, εξήγησε, η πληροφόρηση συμβάλλει στην ενδυνάμωση των πολιτών και καθιστά δυνατή τη συμμετοχή στη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως μια προσέγγιση στην προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης που θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη την διάσταση του φύλου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση δημοκρατικών και ανθεκτικών κοινωνιών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα συνδιοργανώνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, μαζί με τη Γαλλία, εκδήλωση με θέμα: «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων: Ελευθερία έκφρασης υπό μια έμφυλη προοπτική».

 

 

Δείτε επίσης 

ΟΗΕ: 62 δημοσιογράφοι έχασαν πέρυσι τη ζωή τους

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ