Μητσοτάκης: Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε 3μηνη παράταση της προστασίας Α΄κατοικίας , νέα δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις μέσα στο Μάιο αλλά και σχέδιο-express για την τόνωση του τουρισμού

Λίγο μετά  τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής -«Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση έκανε μία σαφή επιλογή: Προστάτεψε την υγεία των πολιτών. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε πόρους προκειμένου να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του, αφού πρώτα εξέφρασε τη θλίψη του για την συντριβή του καναδέζικου ελικοπτέρου.

«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο τον οποίο είχαμε θέσει» συνέχισε την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Άλλες χώρες, που ξόδεψαν και αυτές πολλά χρήματα, δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορωνοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες , καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση».

«Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει» συνέχισε και πρόσθεσε «Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση. Με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, και με το βλέμμα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για να συμπληρώσει: Γιατί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει».

«Μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών».

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε 3μηνη παράταση της προστασίας Α΄κατοικίας, νέα δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις μέσα στο Μάιο η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα αλλά και σχέδιο-express για την τόνωση του τουρισμού.

Παράλληλα όπως έκανε γνωστό συνεχίζεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε όσους παραμένουν σε αναστολή σύμβασης αλλά και σε ανέργους ενώ τόνισε πως στην διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλοι οι "βοηθητικοί" μηχανισμοί του κράτους για την υποστήριξη τους μετά το πλήγμα από την πανδημία.

«Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το Κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής και συμπλήρωσε ότι: «Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, λέγοντας «Επίσης κατά την δοκιμασία του κορωνοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα έως το τέλος Ιουλίου 2020» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια. Κράτος, επιχειρήσεις και κοινωνία. Ισότιμα και με αίσθημα δικαίου. Το κράτος θα ξανανάψει τις μηχανές της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν και θα πλαισιωθούν και με άλλα. Θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη ώρα όλα τα πρόσθετα ευρωπαϊκά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ