Μητσοτάκης: Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό ρεύμα στους αγρότες

Newsroom
Newsroom

Στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες και το αποδεικνύουμε έμπρακτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα του ηγεσία σημειώνοντας πως τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά η οποία πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημασία του πρωτογενούς τομέα είναι αυτονόητη.

«Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής», συνέχισε. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νέο μηχανισμό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αγροτικό ρεύμα και στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ στο οποίο είπε ότι θα δοθεί παράταση καθώς και σε παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, φαίνεται πως τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων», σημείωσε και επανέλαβε ότι «τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έγινε συζήτηση και για τις μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα κατά την διάρκεια του νέου ευρωπαϊκού κύκλου. «Η πράσινη μετάβαση είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να γίνει με ταχύτητα , χωρίς περιττή γραφειοκρατία, χωρίς να στραγγαλίζει τους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η επένδυση στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία. Αυτό είπε , σημαίνει περισσότερη συνεργασία των αγροτών, περισσότερη επένδυση στην τεχνολογία και εκπαίδευση και κατάρτιση πρωτίστως των κατ' επάγγελμα αγροτών.

«Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στα έργα διαχείρισης νερού για να εξορθολογίσουμε συνολικά τη χρήση του», συνέχισε τονίζοντας πως είναι η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Κλείνοντας μίλησε για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είπε ότι ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού.

«Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος και το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει ένας κανόνας αδιαπραγμάτευτος για την κυβέρνηση. Εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις, αυτοί οι οποίοι πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτο. Έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και είπε πως η Ελλάδα έχει να παίξει το δικό της διακριτό ρόλο και στις αγορές του εξωτερικού αλλά κυρίως προσφέροντας αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ